Váratlan lehetőség

2021.01.27. 16:31

Klubot váltott Bartók Donát

Súlyos betegséget diagnosztizáltak a svájci Kadetten Schaffhausen férfi-kézilabdacsapatának kapitányánál, Dimitrij Küttelnél, akinek pótlására a szegedi születésű jobbátlövőt, Bartók Donátot igazolta le a klub a spanyol Bidasoa Irúnból azonnali hatállyal.

Becsei Dávid

Bartók Donát élni szeretne az új lehetőséggel, amit kapott.

Forrás: MKSZ

Fotó: Kovács Anikó

– Kissé váratlanul érte a kézilabda-szurkolókat, hogy egy félszezon után máris távozik Irúnból, és Schaffhausenbe igazol. Nem érezte jól magát Spanyolországban?

– Dehogynem! Engem is váratlanul ért. Egy gyors, kéthetes látogatásra hazajöttünk Szegedre, amikor felhívott a menedzserem, hogy érdeklődik utánam a svájci Kadetten Schaffhausen, lenne-e kedvem odaigazolni. Számítanának rám, játszhatnék már idén is az Európa-ligában. Mivel jól éreztem magam a Bidasoa Irúnban, lesokkolt ez a kérdés. A megkeresés megtisztelő volt, a lehetőség pedig hízelgő. Szinte rögtön választ vártak, így megkérdeztük a klubom, amely úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány okozta károkra való tekintettel nekik is jól jönne a klubváltásom, talán az ő jövőjüket is megkönnyebbítheti anyagilag.

– Mennyi időre írt alá új csapatához?

– Másfél évre, 2022 nyaráig, ameddig Spanyolországban szólt a szerződésem. Szegedről már a családom nem is jött vissza Irúnba, csak én mentem vissza, a búcsúzkodás is rövidre sikeredett. Már Schaffhausenben vagyunk, egyelőre még egy hotelben lakunk, ahol a világbajnokság előtt a svájci férfi-­kézilabda-válogatott megszállt.

Bartók Donát élni szeretne az új lehetőséggel, amit kapott.
Fotó: Kovács Anikó / MKSZ

– Hogyan értékeli a Spanyolországban eltöltött időszakot?

– Nagyon jó félév volt. Elképesztően hálás vagyok az Irúnnak minden szempontból, mert rengeteget fejlődtem védekezésben és támadásban is, jól alakultak a dolgaim. Remek embereket ismertem meg, jó közegben játszhattam, a váltás eszembe sem jutott. Ha valaki karácsonykor azt mondja, hogy a januárt már Svájcban kezdjük a családommal, valószínűleg el sem hiszem. Mindenesetre örülök a lehetőségnek és élni szeretnék vele, döntésemben fontos szerepet játszott, hogy pályára léphetek majd az Európa-ligában.

– Mik az új céljai?

– A beilleszkedésem biztosan könnyebb lesz, mert már beszélek németül, a pályán pedig jó teljesítménnyel szeretném meghálálni a bizalmat, örülök, hogy játszhatok újra a nemzetközi porondon, szeretnék felfelé lépdelni.

– Témát váltva: bekerült a legjobb nyolc közé a magyar válogatott a világbajnokságon, mit szól hozzá?

– Örülök, hogy ekkora erő van ebben a fiatal csapatban, a rutinos Lékaival és Miklerrel komoly potenciál. Talán Franciaország jobb ellenfél számunkra, mint Norvégia, de kiváló együttes a gall. Az adott nap formája dönthet, szurkolok a fiúk sikeréért.

Jön a negyeddöntő

Már teljesítette a szövetség által kitűzött célt, a legjobb nyolc közé jutást a magyar férfi-kézilabda-válogatott, amely ma 20.30-kor (élő: M4 Sport) Franciaország ellen lép pályára a világbajnokság negyeddöntőjében. 17.30-kor Dánia és a házigazda Egyiptom találkozója nyitja a negyeddöntők sorát, majd 20.30-tól a magyar–francia párharccal párhuzamosan rendezik meg a Svédország–Katar és Spanyolország–Norvégia mérkőzéseket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában