Kötetbemutató

2 órája

Szédületes szellemi erő – Miklós Péter a Vásárhelyi Őszi Tárlat 70 évéről

Művészet és műalkotás nincs befogadó közönség nélkül Miklós Péter eszmetörténész szerint. Újragondolt tradíció– A Vásárhelyi Őszi Tárlat hetven éve a sajtó tükrében című kötetét mutatta be az Alföldi Galériában. A könyv online is elérhető.

Tábori Szilvia

Szédületes belegondolni, micsoda szellemi erő és monumentális tartalom az, amely az elmúlt hét évtizedben jelen volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon. Ereje leginkább ebben mérhető Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár szerint. Évtizedeken átívelő sokszínűséget szándékozott fölvillantani az Újragondolt tradíció – A Vásárhelyi Őszi Tárlat hetven éve a sajtó tükrében című, most bemutatott könyvében.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatról szóló kötetbemutatón Elek András, a Tornyai János Múzeum munkatársa beszélgetett Miklós Péterrel az Alföldi Galériában. Fotó: Tábori Szilvia

A Vásárhelyi Őszi Tárlat és a sajtó

A két részre tagolt kötetben a szerző először az elmúlt 5-10 évben tapasztalható képzőművészeti jelenségeket dolgozza fel, majd 1955 és 2022 között megjelent 23 cikken keresztül mutatja meg a tárlatok életútját. A műtárgyfotókkal gazdagon illusztrált, 130 oldalas kiadványban minden évtizedből egy-két korjellemző szöveget választott ki, több ezer nyomtatott sajtómegjelenésből. Olvasható benne művészeti író kiállítás elemzése éppúgy, mint művészettörténészi és kritikusi kommentár, vagy kulturális újságíró által – mintegy a napi sajtómunka részeként – készített lényeglátó tudósítás. A válogatást Artner Tivadar, a Szabad Nép napilapban 1955. október 17-én közölt írása nyitja, és a Délmagyarország egy 2022-ben publikált cikke zárja.

Vezérmotívumok és tradíció

Mint azt a kötetbemutatón az Alföldi Galériában elmondta, a 70 év sajtómegjelenéseit átolvasva arra a megállapításra jutott, némely meglátás, netán kritika némileg megmosolyogtató az évtizedek elteltével. Leginkább azt kell szem előtt tartani, mi az a tradíció, amelyet folyamatosan újra kell gondolni.

– A legkedvesebb barátom hívta föl a figyelmemet nemrégiben a Wagner-operákban végighúzódó vezérmotívum szerepére az egyes művészeti ágakban. A zeneművek mellett az irodalmi szövegeknek, vagy éppen a képzőművészeti alkotásoknak éppúgy lehetnek olyan vezérmotívumai, mint a wagneri alkotások egyes szereplőinek fölbukkanáskor, vagy a cselekmény meghatározó momentumaiban visszatérően előkerülő sajátos zenei témák. Egy gyűjteményes kiállítás esetében azonban nem egyszerű vezérmotívumot találni. Persze nem is lehetetlen – írja a Minták és motívumok című írásban.

Hogy melyek ezek, kiderül a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megjelent kötetből. Az online változat ingyenesen elérhető a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Művészeti Alapítvány honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában