Helyi kultúra

2024.09.07. 07:00

Trióvá bővült a Kooperáló csapata

Még szorosabbra fonódik a színészet és a pedagógia eszköztára a Kooperáló alkotótér berkeiben. Sziládi Hajna színésznő is csatlakozott ugyanis drámapedagógusként a Kállai Ákos és Szalai Kinga színházpedagógusok vezette műhelyhez. Az évad újdonsága a hazánkban egyedülálló drogprevenciós előadás lesz.

Koós Kata

Sziládi Hajna színésznő hét évvel ezelőtt csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház alkotóközösségéhez, és kezdettől fogva szerepet vállalt a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér színházi nevelési és tantermi előadásaiban is. Ettől az évadtól kezdve pedig már nem csak színészként, de drámapedagógusként is segíti Kállai Ákos és Szalai Kinga színház- és drámapedagógusok elkötelezett munkáját.

Nagy lelkesedéssel kezdi a munkát az új évadban Sziládi Hajna, Kállai Ákos és Szalai Kinga. Fotó: Gémes Sándor

A drámapedagógiával először diákként, a foglalkozások résztvevőjeként találkoztam az ÁSZ drámaiskolában, a Thália színjátszóban és a Katona Klubban, ahol meghatározó élményeket szereztem. Kállai Ákos gyorsan felismerte az érdeklődésemet, először színészi feladatokra kért fel a Kooperálóban, majd egyre nagyobb részt vállaltam a drámapedagógiai munkából is, ami nagyon megtetszett. A közösségépítő és pozitív személyiségformáló ereje szerintem óriási, ezért is végeztem el Kaposi László drámapedagógia képzését

 – mondta el lapunknak a színésznő.

Egymásra rezonálva döntenek 

Sziládi Hajna együtt vezeti majd Szalai Kingával a Placc és a Bázis elnevezésű ifjúsági műhelyeket. Előbbi az általános, utóbbi a középiskolás korosztálynak kínál foglalkozásokat.

– Olyan folyamatot építünk, amelyben különféle gyakorlatokon és játékokon keresztül a csoport egy közös témát találhat, és ebből készítünk előadást az évad végére. Fontos, hogy mindig a fiatalokkal együtt hozunk döntést, egymásra figyelve, rezonálva. Az általános iskolások csoportja tavaly például a félelmekből és ijesztgetésből dolgozott – mondta el Szalai Kinga.

– Idén annyiban lesz más, hogy Hajna szakmaisága révén a színházművészet terén még jobban meg lesz támogatva a folyamat – fűzte hozzá Kállai Ákos.

„Házhoz viszi” az élményt

Az elmúlt hét évben Szeged valamennyi általános és középiskolájával szoros viszonyt alakított ki Kállai Ákos, több ezer diákkal ismertette már meg a drámapedagógia intenzív jellemformáló erejét. Ebben az évadban is „házhoz viszi” a közösségépítő, valamint a színház- és drámapedagógiai foglalkozásokat a tanintézményekbe.

A felnőtt korosztály tagjait a Szessön elnevezésű workshop-sorozat alkalmaira várja a Kooperáló triója minden hónap utolsó vasárnapján. A havi aktuális premierhez kapcsolódó feldolgozó foglalkozásokat tartanak, amelyeken az előadások egy-egy alkotója is részt vesz. Vendégtrénerek is érkeznek majd a Szegedi Nemzeti Színházba, akik többek között irodalomterápiás és kontakt improvizációs foglalkozásokat kínálnak majd a felnőtteknek. A Kooperáló különleges produkcióit is viszik tovább, a Minden ember halandó című, nagy hatású vitaszínházi előadást például szeptember 23-án mutatják be újra a balett-teremben.

Tudást adnak a jó döntéshez

Az évad újdonsága a hazánkban egyedülálló drogprevenciós előadás lesz, amelyet a Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen valósítanak meg.

– Részvételi, interaktív előadás lesz, amelyet a balett-teremben játszanunk. Persze az érzékenyítés a cél, de nem a tiltással vagy a drasztikus elrettenéssel. A diákoknak átfogó képet szeretnénk adni arról, hogy mivel jár a szerhasználat. Milyen pszichológiai mozgatórugók állhatnak a háttérben, mit kell tenni egy krízishelyzetben. Azt szeretnénk, hogy képben legyenek arra vonatkozóan, hogy mivel jár, ha igent vagy ha nemet mondanak a szerhasználatra. Együtt dolgozunk Búsi Dávid drogprevenciós szakemberrel, aki kimondottan kamaszokkal foglalkozik – mondta el Kállai Ákos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában