Indián rajzok titkai

3 órája

Különleges előadás a Tornyai-múzeumban

Egy legendás sájen harcos utáni izgalmas kutatás részleteit ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak szerdán este a Tornyai János Múzeumba.

Tábori Szilvia

Az észak-amerikai síkvidéki indiánok szakértője, Nagy Imre művészettörténész szeptember 25-én, szerdán 17 órakor tartja meg különleges előadását a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, Az indián rajzok kutatásának tanulságai címmel. 

indián rajzok, sájen, művészet
A Tornyai-múzeum földszintjén kamarakiállítás mutatja be a síkvidéki indiánok rajzait, illetve a 20. század fordulóján a sájenekről készült fotográfiákat. Fotó: Tábori Szilvia  

Nagy Imre művészettörténész az alföldi és a kortárs magyar képzőművészet szakértője, az észak-amerikai síksági indián művészet elismert kutatója. Indiánok című, negyven éve megjelent könyve a máig hiánypótló. A Tornyai János Múzeum nyugalmazott igazgatója több alkalommal járt amerikai tanulmányúton, az Egyesült Államok jelentős indián gyűjteményeiben kutatott. A síksági indián művészet témakörében szűkebb szakterülete az előadás témáját is adó sájen törzs képi és tárgyi kultúrája.

– A sájenekről a kortárs határvidéki katonatisztek úgy tartották, hogy a nagy síkság arisztokratái; olyasfajta nemesség sugárzik át keserves történelmükön, amely mindenképp megragadja az embert. Dee Brown 1970-es években megjelent A vadnyugat története indián szemmel című kötetében részletesen ír a háborúkról, és mind közül talán a sájenek története a legmegindítóbb, legtorokszorítóbb – mondta el lapunknak

Nagy Imre kitért arra is, hogy az indiánok a természetben élve, annak minden titkát és erejét ismerve gondolkodtak a világról. Az pedig, ahogyan a mindennapjaikat élték, bizonyos értelemben rokonítható a magyar történelem némely időszakával.

– A pásztorkultúrára vagy a betyárvilágra gondolva hasonló mentalitást fedezhetünk fel, ahol az adott szót megszegőket nem vették emberszámba sem, ahogy az igazságért, a becsületért utolsó csepp vérig kiálltak. Ezen felül pedig rengeteg önfeláldozás, féltékenység, harag, végtelen szeretet, önfeláldozásig feszíthető lelkiállapotok hatották át életüket – mondta a művészettörténész. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában