Új tárlat nyílik

15 órája

Készül a Földöntúl című kiállítás Vásárhelyen

Részben a romlatlan és tiszta természetet megidéző álmaiból merít ihletet a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlaton kitüntetett Báhidszki Petra képzőművész. Földöntúl című kiállításával hamarosan a vásárhelyi közönségnek is bemutatkozik a fiatal alkotó.

Tábori Szilvia

A transzcendens felé vágyódó lélek olykor lombkoronaként lebeg a földön álló fák fölött Báhidszki Petra hamarosan Vásárhelyen is látható festményein. A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó képein valós természeti környezetünk egészen álomszerű elemekkel keveredik, részben az Istent kutató törekvés jeleként. A 2015-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett művész Földöntúl címmel foglalta össze azt a kiállítását, amely majd október 5-étől látogatható a Tornyai János Múzeumban. 

Báhidszki Petra képzőművész, festmény, kiállítás
A Tornyai János Múzeum emeleti termeiben kap helyet a Földöntúl kiállítás. Fotó: Tábori Szilvia

A kisméretű középkori táblaképek naiv jellegű stílusa és a drámai mondandók közötti ellentét indította el a festészet útján. Annak nyomán korai munkáin természeti katasztrófákat ábrázolt hasonlóan megfestve, mostanra inkább a pozitív töltődés útját keresi, és nyújtana képeivel ebben segítséget másoknak is. Mint azt a vásárhelyi kiállítása rendezésekor lapunknak elmondta: a feltöltődés lehetőségét leginkább a természetben és a belső világában, az álmaiban találja meg.

– Gyakran merítek az álmaimban látott különösen szép dolgokból. Abból az érzésből, hogy a természet még nincs elrontva, rendületlenül őrzi tisztaságát, szépségét. Ez az ártatlanság és harmónia tölt el örömmel, inspirál egyúttal alkotóként – mondta.

A fiatal képzőművészt régóta foglalkoztatja az a gondolat, miszerint a valahol a világegyetemben száguldó földön virágzó élet lényegében egy valóságos csoda.

– Képeimmel legeslegbelül Istent keresem, mert hiszem, hogy ő rendezi el a világ dolgait – fogalmazott.

Lélekemelő természeti képei mellett, további két teremben kevésbé személyes jellegű, egyfajta játékként, kísérletként értelmezhető alkotásai, például Az atmoszféra hangok című sorozata látható majd. 

Báhidszki Petra képzőművész, festmény, kiállítás
Természeti képek a Tornyaiban. Fotó: Tábori Szilvia

 

Életút

Báhidszki Petra 2015-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikusművész szakán, képgrafika szakirányon. 2013-ban Erasmus-ösztöndíjjal tanult az írországi Corkban. Mestereinek Sárközi Róbertet és Szurcsik Józsefet tartja. 2014-ben a XXVI. Miskolci Grafikai Triennálén, 2016-ban Abu-Dzabiban a Made in Hungary című kiállításon szerepelt munkáival. 2019-ben Tordason volt első önálló kiállítása, ahol tősgyökeresnek számít. Főbb munkái fotók, számítógépes grafikák, illetve festmények. 2023-ban elnyerte a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában