Szegedi hírek

2024.09.10. 14:00

A játék és a dráma erejével fejleszti a lelki egészséget

Lelki egészségfejlesztő műhelyt nyit Kállai Ákos, a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló színházpedagógiai alkotóterének vezetője. Művészetterápiás és drámapedagógiai módszerekkel segíti a résztvevőket belső erőforrásaik kibontakoztatásában.

Koós Kata

Októberben nyitja meg a kapuit Szegeden Kállai Ákos színház- és drámapedagógus, mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szakember lelki egészségfejlesztő műhelye. Önismereti és drámás alkotócsoportokban igyekszik hozzásegíteni a kamaszokat és a felnőtteket a mentális jólléthez.

Mindhárom csoport munkafolyamatában a kreatív önkifejezés lesz a legfőbb eszköz. Fotó: Szabó Luca
Mindhárom csoport munkafolyamatában a kreatív önkifejezés lesz a legfőbb eszköz. Fotó: Szabó Luca

Különböző színházi és drámapedagógiai módszereket ötvözök művészetterápiás eszközökkel. Nagyon hasonló ahhoz, ami nyomokban megjelent a kőszínházi csoportfolyamatokban, csak itt nagyobb hangsúlyt kap az önismeret és a célzott lelki egészségfejlesztés, az egészségtudatosság és annak lelki vetülete. A cél a résztvevők belső erőforrásainak és kreativitásának kibontakoztatása, a stressz elleni küzdelem és egyéb érzelmi erőfeszítések támogatása

 – részletezte lapunknak Kállai Ákos.

Mindhárom csoport munkafolyamatában a kreatív önkifejezés lesz a legfőbb eszköz. A felnőtteket megszólító Szövet nevű csoportban az önismeret kapja a legfőbb hangsúlyt, Az öröm képletei elnevezésű, szintén felnőtteknek szóló közösségben a felszabadult játékon keresztül bontakoztathatják ki a résztvevők kreativitásukat. A kimondottan kamaszokra szabott Vibe csoportban pedig olyan technikák kerülnek fókuszba, amelyek révén a fiatalok jobban megérthetik, mi zajlik bennük.

– Egyre több nehézséggel, kihívással, teherrel, stresszel kell megküzdenie korunk emberének, ami leterheli a társadalom tagjait. A műhellyel az alapvető célom, hogy eggyel több lehetőséget kínáljak arra, ami segít megküzdeni a hétköznapok kihívásaival. Ahol le tudják tenni vagy éppen fel tudják dolgozni a terheket. Már azzal is, hogy kilépnek a megszokottból, a játék és az alkotás révén jelen vannak, megélik a pillanatot, kívülről képesek szemlélni mindazt, ami nyomasztja őket – mondta a drámapedagógus.

Hangsúlyozta, hogy mindenki annyira nyílik meg a csoportfolyamatok során, amennyire számára komfortos.

– Éppen azért szerencsések a játékok, a művészetterápiás eszközök, dramatikus munkaformák, mert kevésbé direktek, védetté teszik a megnyílást. Szimbolikus nyelven fejezheti ki magát a résztvevő – magyarázta Kállai Ákos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában