Napszínes

2024.08.29. 10:15

Túra után jól esik a jóga

Arany T. János

Fotó: Arany T. János

A testmozgás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. A gyalogos erdei vándortáborban hiába a napi 10-15 kilométeres túra változó terepviszonyok és szintkülönbség között, estefelé jól esik a jóga. Hogy pilisszentlászlói táborhelyünkön az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola diákjainak hirtelen jelentkező, jóga iránti ellenállhatatlan érdeklődésük pusztán az új élményekre való törekvésnek volt-e köszönhető, vagy inkább a jógázó lányoknak, azt már nem tudjuk meg. Az viszont biztos, hogy mindannyian remekül szórakoztak.

jóga
Fontos a testmozgás. Jógával ismerkednek a bedős diákok Pilisszentlászlón. Fotó: Arany T. János
Fotó:                                     

A jóga a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. Nyugati adaptációjában elvesztette vallásos hátterét és inkább a testi-lelki egészség megőrzésére és helyreállítására, illetve csúcsélmények előidézésére szolgál. Mai, nyugati értelemben alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát, melyek célja a testi és a szellemi erők felébresztése. A jóga végső célja a megvilágosodás, majd a megszabadulás elérése.  A jóga által uralható a test, az elme, továbbá az érzelmek és a vágyak. Hogy a bedős diákoknak ezt milyen mértékben sikerült elérni ezen a kellemes nyári délutánon, örök rejtély marad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában