Helyi kultúra

2024.08.04. 20:00

Séta a felújított geszti Tisza-kastélyban - GALÉRIA

Imre Péter Géza

Fotó: Imre Péter

Békés vármegyében élő kolléganőm, Kovács Erika javaslatára gyulai pihenésem idején elutaztam Gesztre és megnéztem a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújított – a munkák 3 évig tartottak – és június 4-én átadott Tisza-kastélyt. Finoman fogalmazva: nem bántam meg. Gyönyörű! És van Csongrád-Csanád vármegyei, pontosabban szegedi kötődése, a família tagja volt gróf Tisza Lajos, aki az 1879-es nagy árvizet követően az újjáépítést vezénylő-felügyelő királyi biztos volt, emlékét a Tisza Lajos körút, egy alsóvárosi utca és Széchenyi téri szobra őrzi.

Fotó: Imre Péter

A jómódú és előkelő köznemesi borosjenői származású család rendkívül aktív politikai életet élt, Tisza Kálmán és fia, a tragikus sorsú Tisza István személyében két miniszterelnököt adott Magyarországnak, a magyar királyságnak. A családfát a kastélyban berendezett, a Tiszák életét, hivatalos és szabadidős tevékenységét bemutató állandó kiállítás egyik szobájában mennyezetről lógatott rézlemezek segítségével járhatjuk körbe – szó szerint. Ahhoz, hogy minden érdekességet leírjak, kevés lenne ez az oldal, beszéljenek inkább az ott készült fotók. Annyit azért megemlítek, engem nagyon megragadtak azok a fal- és mennyezet részletek, a hangulatuk, ahol meghagyták az eredeti, ugyan kissé kopott festést és mintákat.

A séta, a három szint bejárása és megmászása „munkás”, de nagyon megéri. És eljutva a padlástérbe szusszanhatunk, nyáron hűsölhetünk kicsit, hiszen ott elkerített, légkondis-babzsákos átlátszó falú szoba várja az addig már sok élménnyel gazdagodott és megfáradt vándorokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában