Egy hét a Pilisben, gyalogos erdei vándortábor gasztronómiai élményekkel

2024.08.25. 11:53

Rejtélyes barlangok és az Árpád-ház kultikus helye - FOTÓK

A hatodik gyalogos, erdei vándortáborba már rutinosan és felkészülten érkezik az ember. Nem érhetik meglepetések, majd útban Prédikálószékre elkezdett szakadni az eső. Ez alkalommal a Pilisben töltött az újságíró egy hetet egy csapat diákkal és egy kutyával.

Arany T. János

Idén egy kutya, Dia is a csapattal tartott. Fotó: Arany T. János

Bánhidy Zoltán, egyik túravezetőnk az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola tanára így foglalta össze röviden Facebook-oldalán a pilisi túrát: Iskolám diákjaival és más diákokkal pilisi gyalogos erdei vándortáborban jártunk: 33 vándor + 1 kutya, 1 hét, 71 km, 1 turistaház, 4 kilátópont, 2 kilátó, 1 árok, 1 szakadék, 1 légvédelmi rakétabázis, 6 geoláda, 1 kálvária, 1 bobpálya, 1 királyi vár, 1 strand, 1 folyó, 1 komp, 1 barlang, 1 bánya… 

A Lom-hegyi légvédelmi rakétabázis ma már az utcai művészeké és az urbexezőké.
A Lom-hegyi légvédelmi rakétabázis ma már az utcai művészeké és az urbexezőké. Fotó: Arany T. János
Fotó:                                     

Szentendrén kezdődött

A pilisi vándortábor abban különbözött a korábbiaktól, hogy Budapest, a nagyváros közelsége miatt túl kiépített és túl civilizált volt. Ezt kihasználva gasztronómiai túrává is alakítottuk a kirándulást és az egy hét alatt négy jobbnál jobb vendéglátóhely kínálatát kóstoltuk végi. Volt amelyiket többször is. Szentendrén kezdődött az idei pilisi vándortábor: klasszikus turistáknak való tevékenységekkel ütöttük el az időt, étteremből kávézóba, kávézóból fagylaltozóba sétáltunk, majd másnap kezdődött az igazi túra.

Pottyantós vécé és esővíz

Vagyis nem, még aznap az első táborhelyünkön, a Kőhegyi Czibulka János Menedékház udvarára telepített sátortáborban elkezdődött a felkészülés: a pottyantós vécék és a limitált mennyiségben rendelkezésünkre álló esővízben való fürdés megalapozta a hangulatot. De ez senkit nem érdekel, mert olyan remek kilátás nyílt az esti Pomázra és Szentendrére, hogy feledtette az apró kényelmetlenségeket. Hiszen gyalogos vándortáborba nem a luxusért megy az ember. 

A fejedelem sírja?

Másnap a közel 18 kilométeres túra bővelkedett látnivalóknak és érdekességekben. A Holdvilág-árok egyes feltevések szerint a hunok, később az Árpád-ház kultikus helye volt, ahol Árpád fejedelem sírját kell keresni. Ez kicsit olyan, mint Attila hun vezér aranykoporsóját kutatni a szegedi BYD-építkezés alatt. Itt volt még az Y-barlang, ami egy 22 és 10 méter hosszú, másfél méter széles, embermagasságú üreg. Arról, hogy hogyan keletkezett, számos feltételezés született: kultikus hely volt, vagy bányásztak benne valamit. Ezt egyelőre nem tudjuk biztosan, amit viszont tudunk, hogy a Lom-hegyi légvédelmi rakétabázist a honvédség helyett jó ideje a graffitisek, utcai művészek vették birtokba. A bázis 1981-1996 között működött, a fegyverzet S-125 Nyeva rövid hatótávolságú rakétákból állt.

A gasztronómiai csúcspont

Pilisszentlászlói szállásunk elfoglalása előtt a tábor egyik gasztronómiai csúcspontja következett. Egy remek vendéglátóhelyen ettünk, ahol minden egyben volt: a kerthelyiség az erdőben, felszolgáló, aki bűvésztrükkökkel szórakoztatja a vendégeket, és maga az étel, ami minden esetben kiváló volt. Ezt követte egy második látogatás, majd egy Visegrád szélén a, füvészkert mellett álló, pisztrángról híres hely következett, végül a dunabogdányi szabadstrandnál lévő étteremben ért véget a gasztronómiai kirándulás. Vadragulevesek, vadraguk és vadgulyás, pisztráng, kacsamell, könnyű málnaleves fagylalttal és mind a négy helyen túrógombóc volt a menü. 

Jövőre a víz felől érkezünk

A pilisi túra további kiemelkedő állomása volt a Spartacus-ösvény és Prédikálószék, a Visegrádi-hegység második legmagasabb pontja, ahonnan a Dunakanyar tárul ez ember elé teljes pompájában, ha éppen nem esőben érkezik. Ennek oldalában a Vadálló-kövek különleges alakú szikláin másztunk egy darabig. A visegrádi fellegvárban tapintható a történelem. Utolsó szállásunk a visegrádi Mogyoró-hegyen 1988-ban alapított, később alapítója nevét felvevő Madas László Erdészeti Erdei Iskola hazánk és Európa legelső erdei iskolája melletti kemping volt. A tervek szerint jövőre ugyanide jövünk, de a Duna felől, vízen közelítjük meg a Dunakanyart. 

 

Mi az az erdei vándortábor?

Az erdei vándortáborok gyalogos kirándulásra, természetjárásra épülő, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet. Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja. A részletek elérhetők a vandortabor.hu oldalon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában