Helyi kultúra

2024.08.31. 08:30

A népi kultúrát gondozzák Deszken és Szabadkán

A népi kultúrára alapozó projekt kezdődött uniós támogatással Deszken és Szabadkán. A résztvevő szervezetek már hat éve dolgoznak együtt.

Delmagyar.hu

A deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület határon átnyúló együttműködésének víziója, hogy a múlt tapasztalataiból, a népi kulturális hagyományokból merítkezve és tanulva tehessünk lépéseket a fenntartható jövő felé, nemcsak a helyi közösségek örömére és hasznára, hanem a közönség bevonásával, a határ mindkét oldalán. A környezeti-fenntarthatósági nevelés nem-formális módjai, szórakoztató és figyelemfelkeltő köntösbe öltöztetve hatékonyabb megoldásnak tűnnek a tudásátadás tekintetében, ez pedig cél: minden generáció számára, de kiemelten a gyermekek és fiatalok megszólításával. Az átalakuló világban szükség van arra az elfeledett tudásra, amelyet a hagyományos paraszti családok, közösségek magukénak tudtak – és ez a fenntarthatóság számos aspektusát érinti. Így van ez a családi kötelékekkel és feladatmegosztással, az erőforrások ésszerű használatával, a pazarlás minimalizálásával, a magától értetődő természetességű újrahasznosítással, a kézművesség gyakorlati használatára sok szakma gyakorlásával, az állandó és intenzív kapcsolat a természettel.

Deszk
Fotó: Karnok Csaba

Az Európai Unió által támogatott projekt másfél évig tart. Ezen idő alatt workshopokat szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek is, hat nagy fesztivált szerveznek, lesznek tematikus táborok gyerekek számára, a népi kultúrát alkalmazó és közelebb hozó bevezető színpadi-drámai előadások készülnek, ismét megszervezik a Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyt Szabadkán és elkészül a szabadkai népi művészeteknek is otthon adó közösségi tér: a Talentum Ház. Deszken pedig létrehozzák a Szerb Tájház és Tankertet.

A projekt igyekszik olyan formában és hosszú távra tervezve megvalósítani a programelemeket, hogy azok a szerb-magyar határ menti régió turisztikai kínálatát is gazdagítsák.

A programban résztvevő egyesületek és szakemberek már hat éve dolgoznak együtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában