2024.07.13. 16:59
Pörköltfőző verseny kánikulában Ásotthalmon – Fotók
A rendkívüli hőség a szombati XII. Rózsa Sándor Fesztivál programját is átírta Ásotthalmon. A tervezett 11 óra helyett már reggel 8-kor elkezdték főzni a birkapörkölteket a versenyzők. Így sem volt könnyű dolguk a kánikulában.
– Már az is komoly dolog, hogy senki nem mondta vissza a nevezést. Módosítottunk a programon a hőség miatt. De így legalább ebédidőben végzünk – mondta Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere szombaton nem sokkal déli 12 óra előtt a Bűbáj Élménybirtokon a falu központjában. A birtok adott helyet a XII. Rózsa Sándor Fesztivál birkapörkölt-főző versenyének. A négytagú zsűri – Halasi István és Boroznaki Sándor, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai, Tóth István borász és a polgármester – már épp körbejárta a versenyzőket és az ételeket várta.
– Kreatívak a csapatok, nem ragaszkodtak a bevált sós burgonyához köretként, volt aki sós palacsintát, más sztrapacskát készített a pörkölt mellé. Klasszikus birkapörköltet főztek a csapatok, de volt egy-két érdekes megoldás. Az egyik csapat édes káposztát főzött a pörköltbe, ami magába szívja a faggyú ízét. Voltak, akik csak alap fűszerekkel dolgoztak, sem Erős Pistát sem piros aranyat nem használtak – magyarázták a szabadtűzi lovagok.
Összesen 12 csapat főzött, de három olyan étel is készült, ami nem birkapörkölt – palócleves, babgulyás és marhapörkölt –, de az önfeláldozó és kellő szakmai alázattal rendelkező zsűri azokat is megkóstolta és értékelte.
A palóclevest készítő csapat hangulatát jelentősen beárnyékolta, hogy az agyagedényük a hő hatására ledobta az alját és menthetetlenül szétfolyt a földön finom leves. A betyárok homloka pedig azért ráncolódott bosszúsan, mert egyik szomszédjuk hátraesett a székkel és azzal a lendülettel borította az ő asztalukat is rajta a gyönyörűen berendezett asztali dekorációval és ételekkel.
A díjazottak
A Bográcsmester díjat Bálint László falugondnok, a Falugondnokok Duna-Tisza-közi Egyesületének elnöke kapta, ugyanis a Tanyagondnoki Szolgálaté lett az első hely, ők készítették a káposztás birkapörköltet és a babgulyást. A második legjobb pörköltet a mórahalmi Sánta Kobrák készítették, harmadik helyen pedig a Mi hazánk Mezőőrség csapata végzett. A Legszebb stand es a legkreatívabb tálalás díját a Kézmívesek, a Varga Pékség csapat vihette haza, akik mindent – az edényeket, a tányérokat és a kanalakat is – tésztából sütöttek meg.
Pörköltfőző verseny kánikulában Ásotthalmon – Fotók: Gémes Sándor