Helyi kultúra

2024.07.06. 09:00

Gyerekkönyv szünidőre is: Akit érdekel Petőfi, vagy nem

Kíméletlen őszinteséggel fogadhatják majd ismét gyerekkönyvek szerzőit diákok a vásárhelyi könyvtár rendhagyó irodalomóráin. De ugyanolyan nyíltsággal választotta ki a diákzsűri az idei Év Gyerekkönyve Díj legjobbjait.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Őszinte, humoros, fordulatos. Olvasás közben működjön a belső mozi, beinduljon a fantázia. A történet lehet kitalált, nyomozós, egészen valóságos, vagy attól merőben elrugaszkodó fantasy. Nagyjából ilyen egy igazán jó könyv a gyerekek szerint. Erről beszéltek már lapunknak közismert szerzők és a vásárhelyi rendhagyó irodalomórák mindig őszinte és kíméletlen diákjai. De ez derült ki abból is, ahogyan a  HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által ismét kiírt Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije nemrégiben méltatta a történeteket és szerzőiket.

gyerekkönyv
Gyerekkönyv nélkül a nyár se múljon el. Illusztráció: Tábori Szilvia

Gyerekkönyvek sikersztorija

Olyan írók adták már egymásnak a vásárhelyi gyermekkönyvtár kilincsét, és meséltek lapunknak is, mint a Kufli kötetek szerzője, Dániel András, Fiala Borcsa, Nyulász Péter, Bendl Vera, Vig Balázs. Nemrégiben M. Kácsor Zoltán tartott itt rendhagyó irodalomórát, akit a Magyar Gyerekkönyv Fórum diákzsűrije nemrégiben külön elismert a Zabaszarurusok sorozat egyik kötetéért. A részben a Rumini kötetekről ismert Berg Judit várhatóan újra visszatér majd Vásárhelyre a következő tanévben. Szélvésztől kergetve című könyvét Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije szerzői kategóriában a legjobbnak választotta, mondván: „valóban letehetetlen olvasmány, és teljesen magába szippantott bennünket.”

Sanel, a legbátrabb galamblány

A neves szerzők rendhagyó irodalom óráival tűzdelt Kulcs az olvasáshoz program évek óta olyan népszerű, hogy évadonként félezernél több általános iskolást mozgósítanak a vásárhelyi gyermekkönyvtár munkatársai. Nyáron sem engedik el az olvasók kezét, új ajánlott olvasmányokkal és hozzájuk tartozó adatlapokkal egészítik ki a meglévő kínálatot. Erről Gyulafalviné Vereczkei Györgyi gyermekkönyvtáros lapunknak úgy fogalmazott: olvasói érdeklődés, a kölcsönzési szokások, illetve a szülői visszajelzések alapján bővítik az ajánlott olvasmányokat.  Így került listára és külön polcra most egy úgynevezett nagybetűs kötet Bendl Verától. A Sanel, a legbátrabb galamblány 6 éves kortól ajánlott. 

Kifejezett kérés volt továbbá, hogy a szépirodalom mellett ismeretterjesztő könyveket is válogassanak a gyermekkönyvtárosok.

Ajánljuk a könyvet bárkinek

A 95. Ünnepi Könyvhéten hirdették ki az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrijének döntését; ismeretterjesztő kategóriában például Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár című kötetét választották a legjobbnak. Úgy érveltek: 

Ajánljuk a könyvet bárkinek, akit érdekel Petőfi vagy azoknak akit nem érdekel, de ez az iskolai feladat, hogy utánanézzen. Nem olyan vastag a könyv, így kezdő olvasóknak is ajánlanánk. Vicces, könnyen olvasható.

Ugyanezen kategóriában a szakmai zsűri pedig Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig című kötetét díjazta.

Képalá: Gyerekkönyv nélkül a nyár se múljon el. Illusztráció: Tábori Szilvia
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában