Helyi kultúra

2024.07.31. 11:22

Emlékkönyv téglákból Ásotthalmon

Arany T. János

Biztos nem misére jöttek. A Back-kápolna összes téglája látogatók kézjegyét őrzi. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Bodor István 1953. V. hó 23-án, Gulyás Pál 1957. július 7-én hagyta itt kézjegyét, Dávid István 1961 augusztusában járt az ásotthalmi Back-kápolnánál. A legrégebbi felirat 1938. decemberi, ami Biacsi József ásotthalmi plébános szerint tényleg az lehet, mert az Ásotthalom külterületén, az 55-ös út mellett található kápolnát Back Bernát szegedi nagyvállalkozó 1937-ben építtette korán elhunyt fia, Back Ottó emlékére. A kápolnát Czike Gábor tervezte. Vakolatlan szürke téglaépület, előterében különösen részletgazdag, fából készült parabolaívek láthatók.

Egyszerre rongálás és emlékkönyv téglákból – mutatta Biacsi József ásotthalmi plébános. A Back-kápolna összes téglája látogatók kézjegyét őrzi. Fotó: Török János
Egyszerre rongálás és emlékkönyv téglákból – mutatta Biacsi József ásotthalmi plébános. A Back-kápolna összes téglája látogatók kézjegyét őrzi. Fotó: Török János

A tanyavilág gyöngyszemeként emlegetett kápolna összes téglájába belevéste valaki a nevét és az évszámot, amikor itt járt. Többet valószínűleg többször újra véstek. Még az épület bejárata felőli téglákat se kímélték, de ezt egy felújításkor megpróbálták lefesteni több kevesebb sikerrel. Ameddig felértek az alkalmi látogatók, hiszen biztos nem misekor alkottak, minden egyes téglát kihasználtak. Az ügyesek az ablakok rácsárára és a párkányra is felkapaszkodtak, hogy minél magasabb téglán hagyhassák hátra látogatásuk nyomát. A plébánossal arról beszélgettünk, hogy ez vajon rongálás-e, mert hiszen nagy kárt nem tesz az épületben, messziről mindez láthatatlan. Végül Biacsi atya mondta ki a lényeget, olyan ez mint egy emlékkönyv téglákból.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában