Szegedi hírek

2024.07.25. 14:00

Borovicsék: Apa és lánya először együtt a színpadon a Rebeccában

Először szerepel együtt a színpadon Borovics Tamás és lánya, Anna a Szegedi Szabadtéri Játékok Rebecca musicaljében. Az atyai szívet a féltés és a büszkeség egyaránt hevíti. Anna lelkesen várja a pénteki, Dóm téri bemutatót, ahol első alkalommal lép színre önálló szerepben, mások mellett Udvaros Dorottyával, Gubik Petrával, Janza Katával.

Koós Kata

Fotó: Tari Róbert

Kicsit megnőtt az egy négyzetméterre eső Borovicsok aránya a színpadon – jegyezte meg mosolyogva Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház sokszoros Dömötör-díjas, közönségkedvenc színművésze interjúnk kezdetén. Lányával, Annával invitáltuk közös beszélgetésre, akivel először a Szegedi Szabadtéri Játékok Rebecca musicaljében lépnek együtt színpadra, amelynek bemutatóját pénteken tartják, majd további négy estén tekintheti meg a Dóm tér közönsége.  

Borovics Anna örömmel fogadja édesapja szakmai jótanácsait.
Borovics Anna örömmel fogadja édesapja szakmai jótanácsait. Fotó: Tari Róbert 

Kitartásával és szorgalmával bizonyított

Anna gyakorlatilag a színházban nőtt fel, de a Szegedi Szabadtéri Játékok is otthonos terep számára. Sikeres érettségi vizsgája után Budapesten, az Operett Stúdióban folytatja tanulmányait. 

– Apáék figyeltek arra, hogy azért ne töltsem gyerekként minden percemet a színházban. Nem aludtam például a takarásban, de olyan előfordult, hogy apa rám szólt, hogy mikor ne nézzem az előadást, mert véresebb jelenet következik. Persze odasunnyogtam – mesélte nevetve Anna, aki igen korán eldöntötte, hogy édesapja nyomdokaiba lép, és elszántan kitartott elhatározása mellett. Pályaválasztásába nem szóltak bele szülei, de sokáig féltették a színészi hivatástól. Anna azonban annál inkább bizonyítani szerette volna, hogy a színészet az ő útja. Különórákra járt, és 14 éves kora óta minden nyarát a Szabadtéri Játékokon töltötte statisztaként, a külkarban, ensemble tagként. A jó érettségi bizonyítvány pedig az utolsó ellenérveket is ledöntötte. 

– Most tanulom a szakmát, most dől el az, hogy van-e szerencsém, kvalitásom hozzá. Leginkább a zenés műfajban kaptam eddig lehetőségeket, de a próza is vonz – mondta, majd ahogy Anna szólítja, apuskája vette át a szót.  

Atyai szív és szakmai szem 

– Nagyon furcsa helyzet, hogy közös színpadon vagyunk. Összekeveredik bennem az apai féltés és a szakmai szem, nehezen tudom szétválasztani, de csodálatos érzés, nagyon büszke vagyok. Féltem, mert ez a szakma nagyon kegyetlen tud lenni. Fiúként nekem egyszerűbb volt, de ő egy gyönyörű lány, aki ezen a pályán sok olyan helyzetbe kerül majd, ami kellemetlen lesz, és nehéz elfogadni, hogy az édesanyjával nem tudunk mindig ott lenni mellette – mondta Borovics Tamás, aki bőséggel látja el jó tanácsokkal lányát. 

– Meg kell fogadni. Nyilván előfordul, hogy azt érzem: apuska, ezt most egy kicsit túltolod, de tudom, hogy sokkal jobban ért hozzá, sokkal több tapasztalata van. Lehet, hogy nem mindig reagálok jól, de alapvetően nagyon örülök a tanácsainak– reagált Anna. 

– Kényes az egyensúlya annak, hogy hogyan tudom úgy adagolni, hogy ne bántsam meg, ne vegyem el a kedvét, inspiráljam. És persze emellett dolgozik a szülői aggodalom – fűzte hozzá Borovics Tamás. – Szétharapok mindenkit, aki rosszat szól neki – mondta nevetve. 

Valóra vált a gyermekkori álom 

Borovics Tamás a karakán vizsgálóbíró bőrébe bújik Michael Kunze és Sylvester Lévay gótikus musicaljében, aki rádöbbenti a közvéleményt arra, hogy a címszereplő korántsem biztos, hogy baleset áldozata lett. Anna pedig Clarice-t, a Gubik Petra által alakított „Én” szobalányát kelti majd életre. 

– Amikor felhívtak, hogy megkaptam a szerepet, ujjongtam. Kilencéves voltam, amikor a Jókai Színházban láttam a Koldusoperát, ahol apus volt Bicska Maxi, Gubik Petra pedig a partnere. Irigykedtem, hogy ezzel az energiabomba, gyönyörű nővel egy színpadon állhat. Eltelt tíz év, és most én lehetek a szobalánya, aminek nagyon örülök. Van benne egy dal, ahol duettezünk Petrával, ami fantasztikus. Hálás vagyok a lehetőségért – mondta el Anna, aki korábban a Pinceszínházban és a Madách Színházban már kapott önálló szerepeket, azonban mások mellett Udvaros Dorottyával, Janza Katával, Dolhai Attilával szintén először játszik együtt. 

– Mindenki nagyon kedves, nyitott, segítőkész. Bárkihez odamehetek, ha kérdésem van, éppen ezért nem feszélyez, hogy mennyi elismert színésszel vagyok a színpadon. Persze nyilván nagyon megtisztelő, rengeteget lehet tőlük tanulni: tempót, ritmust, hozzáállást, felkészültséget, technikát – mondta el. 

Apa és lánya azt is elárulta, hogy igazán monumentális élményre számíthat a közönség. 

– Gyönyörű vetítések lesznek, a sztori pedig alapvetően nagyon izgalmas, és csodálatos zenék fokozzák a hatást. Szerintem kevés olyan produkció készül Magyarországon, ahol egyszerre ennyi ember van a színpadon– jegyezte meg Borovics Tamás. 

– Tihanyi Ákos koreográfiája világszínvonalú, a díszletek hatalmasak, tűz is lesz a színpadon, le a kalappal minden háttérmunkás előtt – tette hozzá Anna.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában