Napszínes

2024.07.15. 21:30

Bogarak díszítik a diákok fülét

Arany T. János

A Bedő Albert erdészeti iskola diákja, Varga Mátyás több bogártetemet is hasznosított fülbevalóként a Zempléni-hegységben. Fotó: Arany T. János

Az idei zempléni vándortábor egyik trendje a szarvasbogár fülbevaló volt. Több kiszáradt tetemet is találtunk az erdőben. A bogarak fejét többen fülbevalóként hasznosították az idei erdei vándortáborban. A hagyományosan az ásotthalmi erdészeti iskola diákjaiból álló csapat idén mórahalmi iskolásokkal és budapesti gimnazistákkal egészült ki. Túravezetőnk, az erdők és a rövidebb utak nagy ismerője, Bánhidy Zoltán is egy-egy szarvasbogár-fejjel díszítette fülcimpáit, de erről sajnos nem készült fényképfelvétel. A trend ragadóssá vált, de hát ilyen a divat, valaki elkezdi, majd jönnek a követők. A jánoshalmi Varga Mátyás több bogártetemet is hasznosított fülbevalóként. Eredetileg három bogárfej lógott a fülén, de az egyik fényképezés közben leesett.

A nőstényekért vívott küzdelmek sora, a párkeresés és a párzás felemészti a hímek energiáit, ezért hamar elpusztulnak, ezeket találták meg nagy mennyiségben az erdőben a diákok. Az augusztus megélése a nőstények privilégiuma, nekik még alkalmas helyet kell keresni a petelerakásra, ezután ők is örök létre szenderülnek. Az agancsszerű rágók a nőstényekért folytatott küzdelmekben, illetve párzás közben a „gyengébb nem képviselőinek” megragadásában és mozdulatlanul tartásában játszanak fontos szerepet. A szarvasbogár természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában