Az Ország Cukormentes Tortája döntőjében sütöttek a vásárhelyi cukrászok

2024.06.27. 18:00

Bátraké az eper

A kívül-belül lágy, harmonikus Eperkével nevezett Benczur Sándor vásárhelyi mestercukrász és Horváth Zsófia cukrásztanuló az Ország Cukormentes Tortája versenyre. Közös munkájukat már most valódi sikertörténetnek érzik.

Tábori Szilvia

Fotó: ANDRAPETI

Az intenzív ízű málna könnyített terep lett volna, ezért is választotta inkább a kevésbé karakteres epret az Ország Cukormentes Tortája címért idén is versenyző vásárhelyi mestercukrász. Benczur Sándor szerint pályája, egész verseny múltja eddigi legjobbja a kívül-belül lágy, harmonikus sütemény. Útján Horváth Zsófia kísérte, aki még tanuló volt a verseny kezdetén, azóta végzett cukrászként dolgozik mentora mellett. Közös munkájukat már a legelején valódi sikertörténetnek érezték. 

Benczur Sándor és Horváth Zsófi a döntő sütésen. Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány fb-oldala
Benczur Sándor és Horváth Zsófi a döntő sütésen. Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány fb-oldala
Fotó: ANDRAPETI

Az eper, mint hiánycikk

Hosszú előkészületek, számtalan egyeztetés, próbasütés és tesztelés után június elején a szakmai zsűri jelenlétében Budapesten zajlott a döntő sütés. A nyilvánosság csak néhány hét múlva ismerheti meg a nyertest. Túl a finálén, Benczur Sándor úgy reagált lapunk megkeresésére: a tortájuk ízvilága véleménye szerint lényegében hiánycikk. 

– Az eperrel nem egyszerű dolgozni, kifejezetten nélkülözik a magyar cukrászatban. Erről már a döntő előtti szakértői konzultációkon is felmerült. Büszkék is vagyunk Eperkére – hangsúlyozta a mestercukrász. Mint mondta: egyértelműen bátorság kellett ahhoz, hogy például a málnához képest nagyobb víztartalmú, szerényebb savtartalmú, és színű, ám kedvelt gyümölcsöt válasszák alapanyagként. 

Fotó: ANDRAPETI

– Kihoztuk a legtöbbet a gyümölcs ízéből, a tejföllel remekül harmonizál, a torta különösen könnyed, nyárias, lágy és harmonikus – mondta.

Tehetségek, ha összefognak

Benczur Sándor már a tavalyi levendulás-áfonyás ízű cukormentes tortával is a nóvumot kereste. A megújulás, a változás igénye, a kíváncsiság szerinte hivatása fontos építőköve, ugyanakkor az alapvető személyes szakmai alapelveket még a kísérletező cukrászok sem engedik el túlságosan. Egy ponton túl biztosan. Kifejezetten örül tehát annak, hogy egy olyan – szerinte nyilvánvalóan – őstehetséggel versenyzett és dolgozhat továbbra is együtt, mint Horváth Zsófi. 

– Ő tőlem teljesen eltérő karakterű, egészen más stílusú cukrász, mint én vagyok. És a munkánkban ez így tökéletes, más szempontokat, új lehetőségeket hoz eredendő készségeivel és szakmai felkészültségével – hangsúlyozta Benczur Sándor. Kérdésünkre azt is elmondta: nincs benne szakmai féltékenység, a rivalizálás sosem jó tanácsadó az életben. Felfedezni valakiben a tehetséget azt jelenti, hogy a lehetőséget látjuk meg benne. A lehetőséget például az inspiráló közös munkára, a megújulásra.

Küllem és belbecs a sütiben

A tortákat összetett szempontrendszer alapján értékelik: az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb. Benczur Sándor szerint nagy kihívás, hogy csakis a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött listából választhattak hozzávalót. 

A cukrász úgy látja, a precizitás az idei verseny nagy tanulsága számára. Nem is csak a döntő sütés, ahol mindketten különösen koncentráltan dolgoztak, hanem az odáig vezető aprólékos felkészülés fontossága. A kíváncsi, újító ötleteket rengeteg munkával lehet tökéletessé formálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában