Helyi kultúra

2024.06.30. 08:30

Tanácsok kezdő balkonkertészeknek

Bár a balkonra a hely szűke miatt csak egészen kicsi kert varázsolható, a talpalatnyi zöld is ad örömteli elfoglaltságot és némi termést is.

Nánai Márta

Fotó: Shuterstock / Illusztráció

Mutatós egynyári virágok, pár zöldségpalánta a legkisebb erkélyen is elfér: a falra akasztott kaspók, a terasz falára rögzített raklap vagy polc, a korlátra függesztett virágtartó vagy balkonláda segíti a helytakarékosságot. A balkonkertészet tudománya tanulható, könnyen szerezhető sikerélmény. Persze azt senki ne várja, hogy a sikeres koktélparadicsom- vagy csilipaprika-termésnek köszönhetően nem is kell többet piacra és boltba járnia.
 

balkon
Kicsi kert is varázsolható a balkonra. Fotó: Shutterstock / Illusztráció

Mielőtt belevágna
 

Az időjárási viszonyokat már az ültetés, telepítés előtt ajánlott felmérni: minél magasabban helyezkedik el a terasz, annál huzatosabb, szelesebb. Ebből következik, hogy több öntözésre lesz szükség. A sokadik emeleti balkon szárazságtűrő növények számára ideális, például a muskátlin és a porcsinféléken nem fog ki a szél. A cserépbe, vödrökbe ültetett növényekre igaz, hogy a szabadföldi növényeknél jóval több locsolást igényelnek, mert hamarabb kiszárad a földjük.
 

Színpompás terasz
 

Általános érvényű tény, hogy a teraszon is olyan őshonos virágokkal próbálkozzunk, amelyek bírják a hazai klímát: ilyen a bunkóliliom, a szalmarózsa, a feketeszem, a futó porcsin, a törpekutyatej, a díszgyertya. A rózsafélék, a leander, a pálma, a jukka a hely szűke miatt nem ide valók.

Zöldségek tekintetében fokhagyma, metélőhagyma, csilipaprika, koktélparadicsom, kevés saláta jó eséllyel beválik, de a lombos, terjengős zöldségeket csak akkor telepítsük a teraszra, ha bátran futhat felfelé a bab, az uborka.
 

Passzol az olasz konyhához
 

Sláger balkonnövény a paradicsom, főleg a koktél. Palántáját az erkély azon részére érdemes ültetni, ahol a napsütéses órák száma magas, és kevés az árnyék – így lesz bőséges a termés. A fűszernövények viszont kedvelik az árnyékos helyet: valamennyi konyhakerti fűszernövénnyel próbálkozhatunk. A kezdő balkonkertészek ezekkel biztosan nem fognak mellé: menta, snidling, kakukkfű, medvehagyma, bazsalikom, citromfű, illetve a teának is hasznosítható csalán remek választás. E hozzávalókból már egy könnyű nyári saláta, vagy egy olasz pizzafeltét is kijöhet.
 

Praktikus jótanácsok
 

Ha a paradicsompalánta magasra nyúló fajta, akkor nagy átmérőjű cserépbe ültessük, és az általános virágföldhöz kevés marhatrágyát is keverjünk. Locsoláskor olykor kalciumtartalmú tápanyagoldatot is adjunk a vízhez. Kártevők ellen remek a levelekre permetezett csalántea. Az alsó, elszáradt, sárga leveleket mindig szedegessük le a növényről, nehogy az egész lebetegedjen. Minél nagyobbra nő meg a palánta, annál nagyobb edénybe ültessük. Arra azonban ügyeljünk, hogy lehetőleg műanyag, és ne égetett agyagedényt használjunk, mert nehéz mozgatni. A fémkaspókat is kerüljük a balkonon, mert forróság idején megsüthetik a növény gyökereit.
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában