Helyi kultúra

2024.06.25. 08:30

A hétvégén rendezik a Szőregi Rózsaünnepet

Koós Kata

A legfőbb látványosság idén is a szombat délutáni karneváli felvonulás lesz. Archív Fotó: Sándor Judit

A rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden júniusban programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. Most június 28-a és 30-a között várják az érdeklődőket, akik szeretnének betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba. A látogatók megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, az ott folyó munkát. 

A Kocsis Flóra Kertészet ismét megrendezi a „Szedd magad!” akciót, 25 ezer négyzetméternyi területen 45 fajta, összesen 235 ezer rózsatőt csodálhatnak meg a látogatók. A szedéshez metszőollót biztosítanak, és speciálisan be is csomagolják a vágott rózsákat, hogy minél később hervadjanak el. A Rózsaünnep mindhárom napján 8 és 19 óra között látogatható a kertészet. 

A hétvégén színpadi programokat és kiállításokat is kínálnak. Fellép többek között a Csiga Duó, a Naked SZESZ zenekar, Varga Feri és Balássy Betty, az ÚtközBand zenekar, bemutatókat tartanak óvodás és iskolás csoportok, művészeti és sportegyesületek, lesz kutyaterápiás foglalkozás, hadtörténeti és menyasszonyiruha-bemutató. 

A Szőregi Rózsaünnep fő látványossága a szombat délutáni karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített, ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. Szombaton délután fél ötkor indul majd a menet. 

A tárlatok között természetesen lesz rózsakiállítás és Kordes fajtabemutató, továbbá vasúttörténeti bemutató, és videóvetítésen lehet majd ismerkedni a rózsatermesztési technológiákkal. 

Vasárnap reggel 8-tól családi futódélelőttöt rendeznek, 9-kor pedig ünnepi szentmisét tartanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában