Helyi kultúra

2024.05.30. 18:50

Közlekedési pálya épült az óvodában – Galéria

Az óvoda felújított udvarát és az újonnan épült KRESZ-pályát csütörtökön adták át Bakson. A közlekedési pályán kívül többek között kerítésépítés, ivókút, úgynevezett mezítlábas ösvény, magas ágyás, párakapu valósult meg. Pályázaton 28 millió forintot nyert az önkormányzat, a katolikus egyház pedig több mint 33 millióval járult hozzá a költségekhez.

Imre Péter Géza

A gyerekek örömmel vették birtokba az új KRESZ-pályát. Fotó: Imre Péter

Te ki vagy?

 – szegezte nekem a kérdést egy aprócska legény, mint kiderült, Sanyi. 

Újságíró 

– válaszoltam. Tudomásul vette, majd nyargalt a mászókára, ahonnan hamar leszedték, mert szerepelt a műsorban, le kellett ülnie a többiek közé. Ez a baksi óvodában történt, csütörtökön. Az intézménynek megújult az udvara és megépült az új közlekedési pálya, ezekre a település a TOP Pluszos pályázaton nyert 28 millió forintot és a katolikus egyház óvodafejlesztési programjából is kapott több mint 33 milliót. Ideális körülmények között dolgozhatnak a pedagógusok és dajkák, tölthetik napjaikat a gyerekek.

Fejlesztések

A projektben a már citált közlekedési pályán kívül, kerítésépítés, óvodai ivókút, előtető, úgynevezett mezítlábas ösvény, árnyékoló, párakapu, magas ágyás, öntözőrendszer és fűszerkert valósult meg, illetve még vásároltak hordozható hangosítást, amelynek már a csütörtöki átadó ünnepségen hasznát vették.

Játszva tanulhatnak

 Óvodánk újabb mérföldkőhöz érkezett

 – mondta Búza Zsolt, Baks polgármestere. 

Amikor az iskola és az óvoda fejlesztéséről beszélünk, településünk jövőjéről szólunk, és a község megtartó erejét növeljük. A KRESZ-pálya azért fontos, hogy gyerekeink megtanuljanak közlekedni, tudják, miként kell a körforgalomban, vasúti átjárónál cselekedni, megismerkedjenek a lámpák jelzéseivel, színeivel, a zebrával, és nem lepődnek majd meg, mint én, amikor először Szegeden jártam

 – közölte.

Az elmondottakhoz csatlakozott Farkas Sándor miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Nagyszerű ötlet a közlekedési park létesítése az óvodában, úgy tudom, nem sok helyen található ilyen az országban 

– mondta el.

Lipcsei Imre, a fenntartó Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója is örömét fejezte ki az újabb megvalósult fejlesztés okán. A beszédek között az ovisok mutatták be ötletes produkcióikat, amelyeket nagy átéléssel adtak elő – szinte minden szülő videózta csemetéje produkcióját.

Lényeges, hogy a gyerekek megtanuljanak egymásra figyelve helyesen, jól közlekedni, illetve az élet pályáján pedig úgy haladjanak, hogy ne feledkezzenek meg a legfontosabbról: a szeretet szabályának a betartásáról 

– figyelmeztetett köszöntőjében Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Az ünnepélyes ceremónia után a szalagot Farkas Sándor, Lipcsei Imre, Kiss-Rigó László és Búza Zsolt vágta át.

Közlekedünk!

Lipcsei Imre és a házigazda polgármester, Búza Zsolt kerékpáros „felvezetésével” a kicsik biciklivel, rollerrel és lábbal hajtós motorral birtokba vették a KRESZ-pályát, időnként kicsit túl gyorsan hajtva, de sebességmérő nem volt, a jókedv rögzítéséhez pedig nem kellett semmilyen műszer. A vendégek hűtőmágnest – az óvodás Sinkó Laurent rajzával – és örökös bérletet kaptak ajándékba, azzal a megjegyzéssel: bármikor jöhetnek baksi óvodába gyakorolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában