A LÖSZ fesztivál első éjjelén szól majd a Hajnaldal

2023.07.08. 10:00

A zene segít átvészelni az élet nehézségeit

A jövő heti LÖSZ Kulturális Fesztiválon szólal meg először a vásárhelyi Crash5 zenekar első saját szerzeménye. A Hajnaldal azoknak szól, akik zenével enyhítenek az élet szorításán.

T. Sz.

Július 14-én, pénteken 20 órától a LÖSZ Kulturális Fesztiválon lép fel ismét a Crash5 zenekar.  Fotó: Mihály István

Elkészült első saját dalával a Hecskó Viktória, Lázár Sándor, Karsai János, Fischer Sándor és Török László alkotta hódmezővásárhelyi Crash5 zenekar. Zenei repertoárjuk úgy egységes, hogy közben egészen eltérő műfajból is válogatnak: a hard rock dalok közül mégsem lógnak ki a mai népszerű, eredetileg poposabb slágerek sem. Eddig kizárólag feldolgozásokat játszottak, első saját szerzeményük a július 14-15-én tartandó hódmezővásárhelyi LÖSZ Kulturális Fesztiválon nyitó napján debütál a Szürkebarát Bárszínház színpadán. 

Török László basszusgitáros, a Hajnaldal szövegírója úgy fogalmazott, a zeneszeretet átsegíthet a nehézségeken, az élet fájdalmas pillanatain, netán könnyebbé teheti a mindennapokat. A dalban szereplő lány arra buzdít, bátran éljük ezt meg, hiszen ő maga is a zene által találja és teremti meg saját belső világát. Így bár hétköznapjaiban a társadalom aktív tagja, mégis egy párhuzamos univerzumban érzi magát. Ez ad erőt a megküzdésekhez. Török László egy valós fővárosi élmény ihlette egy sötét alagútban haladó metróban. 

Fotó: Mihaly Istvan

Zeneelméleti szempontból a Hajnaldal egy olyan olasz sláger, amelynek stílusára jellemző, hogy az akkordok sajátos használatától lüktet a zene. Ez észrevétlenül teremti meg a zeneszám izgalmas, rockos atmoszféráját is

 – mondta a zenész. Hozzátette, a szöveget ő írta, de a zene már a megszokott közös munkájukkal született.

A jelenlegi felállással 2021 óta működő banda frontembere, Hecskó Viktória lapunknak arról beszélt, hogy amikor a dalt énekli, mindig egy számára idegen nagyvárosi környezetben bolyongó vidéki lányra gondol.

Ilyenkor szinte érzem a sivár világ monoton lüktetését, ahogy az emberek a telefonjukba temetkezve élnek és haladnak el egymás mellett. A lányra is csupán saját tükörképe mosolyog vissza a metró ablakából, miközben ez a dal zeng a fejében

 – magyarázta Viki. Előadásmódja viszont azt az energiát tükrözi, ahogy ő maga él: nem ragaszkodva a társadalmi elvárásokhoz, trendekhez, inkább a saját érzései és elvei irányítják mindvégig. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában