A felnőttképzés sikere meggyőzheti a fiatalokat is

2024.07.03. 17:18

Tramtrainmegállót nyomtatnak 3D-ben napok alatt

Egy egész tramtrainmegállót terveznek és nyomtatnak ki 3D-ben a HSZC és a vármegyei iparkamara közös robotika táborának diákjai. Eközben a szervező szakképzési centrumtól megtudtuk, a különösen sikeres térségi felnőttképzés a fiatalok pályaválasztására is nem várt hatással lehet.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Bendegúz egy olyan tramtrainszerelvényen utazik reggelente Algyőről Vásárhelyre, amelynek mását maguk tervezik és nyomtatják ki 3D-ben. A járat néhány lépésre teszi le attól a Digitális Alkotóműhelytől, ahol rohamos gyorsasággal egy egész megállót építenek.

tramtrain
Az alkotóműhely mellett elrobogó tramtrain inspirálja a 3D-s változatot építő diákokat. Fotó: Tábori Szilvia

A HSZC Cseresnyés Kollégium szünidei tramtrain tech táborához egy nagyon élő, a mai világot jellemző témát találtak.

 

Tramtrain sebességgel a jövőbe
 

A robotika, a programozás, a digitalizáció a jövő a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) pályaorientációs nyári turnusait negyedik éve támogató Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője, Horváth Gábor szerint. Céljuk, hogy az informatika iránt fogékony gyerekek minél többet lássanak ebből, lehetőleg még beiskolázás előtt. Ezért van például a tramtrain tech tábor.

A kamara robotika szakköröket tart egyébként vármegyeszerte már nagycsoportos óvodásoknak is.

A kisebb településekre látogatva találkozunk olyan gyerekekkel, akik soha nem láttak még legót. A foglalkozásokon szerkezetet építenek, 3D-ben gondolkodnak, együtt oldanak meg problémát, figyelnek egymásra. Ez mind olyan készség, amely nemcsak a későbbi szakmájukban meghatározó, hanem az életben való boldogulást segíti. A mai gyerekek többnyire tudják, mit akarnak, igazi egyéniségek, de látniuk kell, hogy tanulni, dolgozni kell, sokat tenni céljaikért 

– mondta.
 

Kedvezményes nyári táborok
 

Azért, hogy a szakma-, illetve iskolaválasztással ne nyolcadik osztályban kelljen kapkodni, a kamara céglátogatásokkal vagy éppen a mostani nyári táborhoz hasonlókat szervez és támogat 10 éves kortól felfelé. A HSZC és a kamara közösen szervezett további két vásárhelyi és makói táborára nyitva is hagyták a jelentkezéseket. A részvételi díjakat a kamara résztvevőnként 10 ezer forinttal támogatja. 

Az már Kincses Tímea, HSZC főigazgatója tette hozzá kérdésünkre, hogy a pályaorientáció egy soha véget nem érő, különösen fontos történet. Sikere hosszú távon többféleképpen mérhető: egyrészt a szakiskolát kezdő kilencedikes hallgatók létszámán, márpedig országosan is egyre többen választják a technikumot. Kétségtelen ugyan, hogy a felnőttképzés túlszárnyalta a nappali tagozatos aktivitást.

Fotó: Tábori Szilvi

Iskolapadban a szülők
 

Talán a felnőttekben érik be igazán a kétkezi szakma értéke. Különösen sokan döntenek akár a pályamódosításról, akár úgy, hogy meglévő hivatásukat kiegészítik egy újabbal a választható palettáról. Ráadásul ezt ingyenesen tehetik meg nálunk. A HSZC intézményeiben ez a létszám országosan is kiemelkedő 

– hangsúlyozta Kincses Tímea. Arra a kérdésre, vajon a magukat át-, illetve továbbképző szülők pozitív hatással lehetnek-e a mai fiatalok szakmaválasztására, a főigazgató azt mondta, nem egy példáról tudnak, amikor szülő és gyereke egyazon iskolában tanulja nemegyszer ugyanazt a szakmát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában