Visszatért a katedrára az operacsillag

2024.07.09. 13:23

Szélpál Szilveszter mutatott be fizikai kísérleteket a táborozó gyerekeknek

Óriási sikert aratott Szélpál Szilveszter fizikai kísérletbemutatója a Szent-Györgyi Albert Agóra napközis táborozóinak körében. Több mint kétszáz általános iskolás gyereket varázsolt el, akik közül sokan nem hitték el, hogy a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese valóban operaénekes. Pedig az operacsillag dalra is fakadt az ifjaknak.

Koós Kata

Hatalmas sikert aratott a táborozók körében a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Fotó: Koós Kata

Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja köztudottan a katedráról érkezett a világot jelentő deszkákra, fizikatanárból vált a város közönségkedvenc operacsillagává. Kedden azonban egy délelőtt erejéig ismét visszatért első nagy szenvedélyéhez, a tanításhoz. Arra vállalkozott, hogy a Szent-Györgyi Albert Agóra több 230 általános iskolás, napközis táborozójának ízelítőt adjon a fizika szépségeiből. Elődása óriási sikert aratott a lelkes gyereksereg körében, akik zsúfolásig töltötték az Agóra dísztermét. A kísérletek két fő témáját a fény és – operaénekeshez illőn – a hang adta. 

Már két éve nem tanítok fizikát, és nagyon szerettem mindig is érdekesen előadni. Igazán nagy kihívást jelentett, hogy ennyi féle érdeklődésű gyerek számára hogyan tudom érdekessé tenni a fizika világát. A kísérleteim alapja a hangtan volt, ami nagyon közel áll hozzám, emellett az Agóra laborjában lévő kísérleti eszközökre támaszkodtam. Igyekeztem olyan kísérleteket összeválogatni, amelyeket akár otthon is meg tudnak majd ismételni a gyerekek. Már maga a felkészülés is örömteli volt számomra, és hátha sikerült egy lépéssel hozzájárulom, hogy az iskolában is érdeklődve figyeljenek majd oda a fizikára

 – mondta el lapunknak motivációit az operaénekes, aki többek között szivárványt varázsolt és fényt tört a színpadon, sőt még dalra is fakadt az előadás végén. A Tavaszi szél vizet áraszt népdallal örvendeztette meg népes közönségét, amelyet előadott normál énekléssel, operaénekesként, majd héliumos lufi hatása alatt is. Utóbbira harsogó kacagással kísért ujjongással reagált a gyereksereg. 

Előadása bájos epizódja volt ezután, amikor kérdést intézett a gyerekekhez: „Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy operaénekes is vagyok?” Sok lurkó jól hallhatóan adott hangot hitetlenségének. „Az nem lehet!”, „Kizárt!” – kiabálták a színpadra a gyerekek, amely reakciókat nagy mosollyal nyugtázta az operacsillag. 

Az előadás végén távozás közben két táborozó fiú még véleményt cserélt a folyosón egymással, amelyet egy érzékeny fülű újságíró nem nyugtázhat közlés nélkül. 

„Szerintem sem lehet igazából operaénekes” – mondta az egyik srác, mire a másik rákontrázott: „Ja, szerintem sem. De szerintem tanár se. Mindkettőhöz túl jó fej volt”. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában