Hasek klasszikusa a Tisza Teátrumban

2024.07.10. 08:30

Svejkkel érkezik Szegedre a Térszínház

Jaroslav Hasek világhírű regényhősének kalandjai elevenednek meg a Tisza Teátrum színpadán csütörtökön este. A Térszínház társulata a Déryné Program keretében hozza el Szegedre a Kaj Ádám által rendezett Svejk előadást, amelynek már műfaja is eltér a megszokottól: sötét operett, avagy zenés monarchiasirató.

Koós Kata

A szokatlan látványvilággal a cseh avantgárd színház megidézését célozta a rendező. Fotó: Déryné Program

Tavaly a Térszínház új igazgatójával, a Junior Prima-díjas Bucz Magor zeneszerzővel és a József Attila-díjas Vörös István dalszerzővel új utakat keresve vállalkozott Kaj Ádám rendező Jaroslav Hasek ikonikus regényhőse, Svejk világhírű történetének feldolgozására. Az esztergomi Babits Mihály Színház igazgatójának neve ismerősen csenghet a szegedi közönségnek, hiszen Kaj Ádám egyrészt a Tisza Teátrum művészeti vezetője, másrészt csaknem egy évtizede oszlopos tagja a Liget társulatnak, amely minden húsvétkor újabb misztériumjátékkal kedveskedik a szegedi közönségnek. A Svejk előadást a Déryné Program keretében csütörtökön este mutatják be a szegedi Tisza Teátrumban, miután nemrég zajos sikert aratott a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

Világégés magyar szemmel

Régóta szívügyem a cseh kultúra és irodalom, és hosszú ideje kacérkodtam Svejk színre vitelének gondolatával. Az előadás műfajára dark operettként vagy zenés monarchiasiratóként hivatkozunk, ami picit az operett műfaj kifordítása. A történet erősen érinti a háború témáját, amiről fontosnak éreztük, hogy ne didaktikus módon szóljunk, de azt gondolom, hogy a színháznak és a művészeknek reflektálniuk kell a jelenre is. Svejk erre nagyon jó alapanyag tudott lenni, noha nyilván a kontextusa az első világháború, ami egészen máshogy érintette a cseheket és minket, magyarokat. Számomra fontos volt, hogy a mi háborús tapasztalatunk is megmutatkozzon az előadásban 

– mondta el lapunknak Kaj Ádám utalván arra, hogy a csehek – részben Magyarország területeinek rovására – az első Csehszlovák Köztársaság megszületésével, a magyarok Trianon fájdalmával zárták az első világháborút.

Svejk örök rejtélye

A rendező kitért arra is, hogy a csehek viszonya Svejkkel igencsak ellentmondásos. 

– Szeretik, de meg vannak sértődve, ha a cseh lelket Svejkkel azonosítják. Patrik Ouředník író fogalmazott úgy, hogy Svejk a cseheknek olyan, mint amikor családi albumot mutatunk a vendégnek, amelynek kínosabb fotóit szemérmesen igyekszünk elrejteni – részletezte.

Örök dilemmaként említette Kaj Ádám Svejkkel kapcsolatban azt a kérdést, hogy vajon valóban annyira együgyű, mint amilyennek első benyomásra tűnik, vagy csak tetteti bugyutaságát a túlélés érdekében. 

– Én arra hajlok, hogy Svejk leginkább a Sport szelet-reklám fickójára hasonlít. Aki jót szeretne tenni, gyermeki naivitással állandóan segíteni akar, de végül valahogy mindig galibát okoz a környezetének – adta meg a választ a rendező, aki sok-sok humorral spékelt előadást ígért. 

A trauma mindig nyomot hagy

Ugyanakkor azt is kiemelte Kaj Ádám, hogy a mélységeket sem nélkülözi a produkció. 

A frontot megjártakról köztudott, hogy rendszerint egészen más emberként tértek haza. Hiába mosolyogtak, hiába próbálták újra felvenni a háborút megelőző életritmust, a trauma mély nyomokat hagyott. A haseki humor csorbítása nélkül igyekeztünk azt is bemutatni, hogy Svejk sem úgy érkezik vissza a Kehely kocsmába a háború után, mint ahogyan elindult. Ő is megélt komoly veszteségeket, körülötte is emberek haltak meg

 – fejtette ki a rendező, aki a szokatlan látványvilággal, a színészek fehérre festett arcával a cseh avantgárd színház megidézését célozta. 

További különlegessége a produkciónak, hogy a dobosból, szaxofonosból, billentyűsből és basszus gitárosból álló zenekar végig a színpadon lesz, és élőben fokozza az élményt Bucz Magor eklektikus kompozícióival, amelyek az operett és a jazz stílusjegyeit is ötvözik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában