A hétvégén rendezik meg a Martin György Néptáncfesztivált

2024.07.01. 09:45

Nyolc néptánccsoport mutatkozik be Szegeden

Vármegyénk több települése mellett Békéscsabáról, Szolnokról és az erdélyi Zilahról is érkezik néptánccsoport a XIV. Martin György Néptáncfesztiválra, amely július 12. és 14. között zajlik majd Szegeden. Idén is két nyilvános programra várják a közönséget. Július 12-én belvárosi felvonulást, másnap este a Kisszínházban Folklórestet rendeznek.

Koós Kata

Fotó: Martin György Néptáncfesztivál

Az első Martin György Népáncfesztivált 1999-ben szervezék meg azzal a céllal, hogy a magyarországi magyar és nemzetiségi, továbbá a határon túli magyar néptánccsoportoknak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget úgy, hogy a fesztiválon zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat, és azokat a zsűri értékeli és díjazza. Korhatár nélkül jöhettek a csoportok. A tizedik fesztivál szervezése kapcsán merült fel a szervezőkben, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány és a Martin György Néptáncszövetség tagjaiban , hogy legyen a Martin-fesztivál az ifjúsági korosztály bemutatkozó terepe. Egyrészt, mert nem volt az országban kifejezetten erre a korosztályra specializálódott olyan bemutatkozási lehetőség, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társult volna a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan – tájékoztattak a szervezők közleményükben. 

néptánccsoport
A nyilvános folklórestre minden évben gyorsan elkapkodják a jegyeket. Idén is az IH Rendezvényközpontban lehet kérni belépőt. Fotó: Martin György Néptáncfesztivál 

Július 12. és 14. között nyolc csapat mutatkozik be zömmel új koreográfiákkal Szegeden: a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes, a hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes, a békéscsabai Bartók Táncegyüttes, a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes, a zilahi Terbete Néptáncegyüttes, a szolnoki Tisza Táncegyüttes és a deszki Tiszavirág Néptáncegyesület. A fesztivál zenekara az országosan ismert, a Dél-Alföldön pedig kiemelkedően jelenlévő Juhász zenekar lesz.

Idén is két nyilvános programra várják a nagyközönséget. Július 12-én este fél hattól indul a fesztivál résztvevőinek zenés, népviseletes felvonulása a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre, a szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődik a megnyitóünnepség zenével és tánccal. Július 13-án  19 órakor pedig a Kisszínházban rendezik meg a Folklórestet, amelyen az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be a programjukat. Erre a belépő ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyeket az IH Rendezvényközpontban lehet kérni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában