Kiállítással ünnepelt az 50 éves a Szentesi Fotókör

2024.07.04. 14:00

Fotókon a tanulság: nincstelenek lennénk belső utak nélkül

Nem alkusznak az idén 50 éves Szentesi Fotókör amatőr és profi fotós tagjai továbbra sem. Küldetésük, hogy a látványos fényképek milliárdjai között is utat találjanak közönségükhöz. De hogyan?

Tábori Szilvia

50 éves a Szentesi Fotókör.

Fotó: Szentesi Fotókör

A valódi művészet lassan érik, gondolkodással, évek alatt csiszolt szakmai tudás és érzelmek ötvözetében születik. Idén fennállása 50 évét ünneplő Szentesi Fotókör vezetője, Nagy István szerint sajnos a mai világ viszont a kattintásokkal elérhető, tempós sikert ígéri és ez nem kedvez a kitartó munkának. Az amatőr és profi fotósok köre öt évtized alatt sem mondott le küldetéséről: gondolkodva fényképezni, és az alkotásokkal másokat is belső utakra terelni. Elszántságuk lenyomatát egy július 6-áig látogatható kiállítás összegzi a szentesi Tokácsli Galériában.

Fotó: Kozma Anita

A Szentesi Fotókör öt évtizede
 

Még 1974-ben öt, fotózás iránt érdeklődő fiatal hozta létre az azóta folyamatosan aktív Szentesi Fotókört a Szentesi Művelődési Központban. Heti rendszeres foglalkozásaikon baráti beszélgetéssel, fotózással, képelemzéssel és kiállítások szervezésével töltik az időt. Az 1980-as évek elejétől elindított Aktfotó Biennálé és az Alföldi Fotószalon az ország több száz fotósának képeit mutatta már be a közönségnek, így ezen rendezvényeik továbbra is ország ismert és kiemelt fotós programjaik közé tartoznak. Ezen kívül még több fotókiállítást és fotópályázatot szerveznek, tematikus tárlatokkal mutatkoznak be hazai és külföldi összejöveteleken, meghívásos fotókiállításokon.
 

Több mint egy fotókör
 

Nagy István még kisiskolásként csatlakozott az amatőr és profi fotósok alkotta, jelenleg nagyjából húsz aktív taggal működő civil körhöz. Majdnem 30 éve vezeti is a csapatot. Nem a technológiai változással nehéz véleménye szerint tartani a lépést, a világ, benne az emberek változása a kihívás.

Manapság közösséget egy cél mentén mozgósítani, majd összetartani, nehéz feladat. Kevesen hagyják magukat megszólítani a hírzajban, az otthoni feladatok, a tévénézés, a mindenféle elfoglaltság mellett nehéz tartósan elköteleződni. Mi nem csupán egy hobbi köré szerveződünk, időt töltünk együtt baráti társaságként, inspirálva, új utakra biztatva egymást. Hiszen ha emberileg épülünk, ha új impulzusokat kapunk, az kihat a mindennapjainkra, meghatározza hivatásunkat, hobbinkat, a lelki és testi egészségünket akár

  – magyarázta Nagy István fotóművész.

Fotó: Német Gabriella

Siker az esztergomi biennálén

 

Látszólag meglehetősen egyszerű, a kert és a kertész volt idén Magyarország egyik legnagyobb alkotói pályázata, az Esztergomi Fotográfiai Biennálé témája. Nagy István szerint komoly belső tartalmakat lehetett mozgósítani a hétköznapinak tűnő tematika bűvöletében; hónapokig készültek a képanyagok.

 Komoly eredménnyel, igen sikeresen zárult számunkra ez a kihívás. Nyolc tagunk pályázott, hatunk fényképeit válogatták be és 16 alkotás látható majd az ősszel nyíló összegző tárlaton Esztergomban. Hatalmas élmény és megtiszteltetés, hogy a kiállítandó 150 kép 10 százaléka a Szentesi Fotókör munkája

 – tette hozzá a fotókör vezetője. Sikerük igazolja, hogy igenis érdemes kitartani amellett, hogy a látvány és a tartalom járhat kéz a kézben. Érdemes őrizniük a külsőségeknek manapság mindinkább alárendelődő lényegi mondandó, a belső tartalom fontosságát.

Fotó: Gluszczak Zbigniew

Zsebben a digitális eszköz
 

Még hetedik osztályos diákként lettem a Szentesi Fotókör tagja. Vonzó volt számomra az alkotás, a művészet, az a varázslat, ami akkoriban technikailag is jellemezte a fényképezést a film előhívással, nagyítással. A világ nagyot fordult azóta, szinte mindenki zsebében ott lapul egy, látszólag tökéletes kép elkészítésére alkalmas digitális eszköz. De látni és láttatni tudni, nem csupán egy kattintás kérdése

 – hangsúlyozta Nagy István. Elmondta azt is, a fotókörben számtalan korabeli fényképezési technikával is megismerkednek éppen azért, hogy megértsék a tökéletlenségben rejlő erőt. Felülmúlhatatlan érzés, amikor a tűéles beállítást felülírja egy hangsúlyos gondolat, az ihletett pillanat, a megfogalmazott kompozíció ereje.

Van egy belső vezérlő gondolatunk, amelyre megpróbálunk képekkel valamilyen módon reflektálni. Ezek a fényképek legtöbbször fejben készülnek el legelőször, nem egyszerűen lefotózunk valamit. Úgy vélem, mi minden egyes kiállítással, rendezvénnyel egy kicsit vizuálisan tanítunk. Azt mondjuk: a képeinken keresztül legyél te is befogadó, tanuló, próbáld meg azt a fonalat, azt a vonulatot megtalálni, amit közölni szeretnénk

 – hangsúlyozta.

Fotó: Szentesi Fotókör

Üzenet a jövőnek
 

Naponta meghozott döntés, hogy a megnyugtató, azonnali visszaigazolás iránti vágy helyett távlati célokat válasszunk. Legyenek olyan dolgok az életünkben, amelyek nem csupán a jelennek, inkább egy üzenet kíséretében a jövőnek készülnek

 – mondta az 50 éves Szentesi Fotókör vezetője.

50 év távlata egyetlen tárlaton

A hármas tagolású kiállítás első része a Szentesi Fotókör tagjainak díjazott, netán más tárlatokon szerepelt alkotásait mutatja be, Büszkeségeink címmel. A másodikban a nemrégiben „MINIMÁL” címmel összeállított új kiállítási képanyag. Néhány évente ugyanis a klubtagok egy közösen kiválasztott témakörben kezdenek el együtt dolgozni, ebből látható egy válogatás. A tárlat harmadik része a meghívott baráti fotós közösségek képeiből válogat. Az 50 éves a Szentesi Fotókör a kiállításon képeikkel szereplő alkotók: Blaskovics Zoltán, Gálfalvay Hilda, Gluszczak Zbigniew, Györgyi László, Kiss János, Kozma Anita, Lantos Imre, Maczik Eleonóra. Marton Ferenc, Nagy Balázs, Nagy István, Németh Gabriella, Sarusi István, Szaszkó Antal. A meghívott baráti fotós alkotócsoportok: Kecskeméti Fotókör, a Łodzi Fotóművészek Társasága (Lengyelország), a hódmezővásárhelyi Lucien Hervé Kamera Klub, a békéscsabai Márvány Fotóműhely, a Szegedi Fotókör, az újvidéki Vajdasági fotó-, film- és videó szövetség (Szerbia), valamint a Wesel Hugó Fotókör Kiskunfélegyházáról.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában