Helyi kultúra

2024.06.20. 19:12

Kötetbe került a makói fürdőkultúra - GALÉRIA

Szabó Imre

A makói fürdőkultúráról most először készült átfogó monográfia. Fotó: Szabó Imre

– A makói fürdőkultúra csaknem kétszáz éves múltra tekinthet vissza – hangzott el annak a könyvnek a bemutatóján csütörtökön, amely átfogó képet igyekszik nyújtani a témáról. A kezdetek egyébként alighanem a Maroshoz köthetők, ahová a város lakói nagyon rég óta jártak fürödni. A folyó időközben az innen kitermelhető gyógyiszapról is híressé vált. A városközpontban lévő fürdő története pedig 1953-ig nyúlik vissza: akkor fúrták az egykori tanácsháza udvarán az első termálkutat, és erre alapozva épült a néplavórként is emlegetett makói közfürdő, majd ennek helyén épült meg Makovecz Imre tervei alapján a nemzetközi hírű Hagymatikum.

A könyv a helybeli Szirbik Miklós Egyesület kiadásában látott napvilágot; a civil szervezet honismereti és helytörténeti témájú rendezvényeket szervez, kiadványokkal jelentkezik rendszeresen, emellett céljuk a közművelődés segítése, a várostudat és a lokálpatriotizmus erősítése. A mintegy 300 oldalas, gazdagon illusztrált kötetet csütörtökön mutatták be a Szent Gellért Borházban. A tanulmányról szóló beszélgetést Oláh Nóra grafikusművész vezette, közben szót kaptak a kötet szerzői: Apjok Vivien, Urbancsok Zsolt, Vizi Dávid Máté és Zeitler Ádám. A megjelenést, mint kiderült, bő egy esztendős, alapos kutatómunka előzte meg.

Gergely szerint is érdekes

A könyvbemutatón ott volt a makói fürdőkultúra jelenét megtestesítő Hagymatikum első embere, Gergely Gábor is. A Délmagyarországnak azt mondta, a kötet hasznos és érdekes, hiszen a létesítmény eredményes működtetéséhez, a turizmus fellendítéséhez érdemes a hagyományokat is ismerni. 

– A Hagymatikum megépítése, majd bővítése a makói fürdőkultúra továbbélését jelenti. Mi olyan élményeket kínálunk, ami egy új korosztályt szólít meg. A látogatók száma és a pozitív visszajelzések azt igazolják, hogy ez a különleges színfolt eddig hiányzott innen – tette hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában