Ismét Vásárhelyen járt Majoros Nóra írónő

2024.05.03. 15:45

Az űrbe repít a jó megoldásokért a Bolygóvadászok - Galéria

A borz beköltözik, a Menyus mindenmentes süteménye, a Bolygóvadászok szerzője, Majoros Nóra ismét a vásárhelyi könyvtárban vendégeskedett. A világűrben kereste az élet igazságait általános iskolás közönségével.

Tábori Szilvia

Földön és égen: a világűrbe kalandoztak a gyerekek Majoros Nórával. Fotó: Tábori Szilvia

A Bolygóvadászok című Majoros Nóra ifjúsági regényben négy iskolás indul a világűr meghódítására, ám az utazás hamar veszélyes kalanddá alakul; mire észbe kapnak a gyerekek, már be is szippantotta őket egy másik Galaxisba vezető féregjárat. A szárnyaló fantáziát igazán megdolgoztató sci-fi történetekért rajongó írónő sok tucat iskolással találkozott ismét a vásárhelyi könyvtárban május 3-án, pénteken délelőtt, ahol közösen teremtettek egy új, különös kis kozmoszt. Elképzelt illatokkal, mérges gázokkal, csillagokkal, holdakkal és számtalan döntési helyzettel. Csakúgy, mint a Bolygóvadászok történetében, illetve lényegében a való életben.

Mind így keressük a válaszokat

Nem olyan egyszerű a dolog, hiszen ott, ahol négyen vannak, általában négy különféle dolgot akarnak. Mindig újabb és újabb helyzetekben kell dönteniük, hogy merre menjenek, alkalmas-e a következő bolygó a leszállásra? Képzeljétek csak el, hogy ott utaztok ti magatok is – magyarázta az 5-6. osztályos általános iskolásoknak az írónő, aki könyveiben nem kész válaszokat, inkább követendő jó példákat mutat. Nem szeretne direktben üzenni. A szereplők közötti esetleges konfliktusokkal, a kalandos helyzetek megoldásával saját válaszok, tanulságok megfogalmazására ösztönzi a gyerekeket. 
Mint azt tavalyi hasonló vásárhelyi vendégeskedésekor nyilatkozta lapunknak: fiatalok és idősebbek is egyaránt képekkel és történetekkel dolgozzák fel a világot, örömet és bánatot, a személyes problémákat, az átélt érzelmeket. Így keressük a válaszokat.

A mesélés ősi igénye

A vásárhelyi Pósa Lajos Gyermekkönyvtár népszerű Kulcs az olvasáshoz programhoz kapcsolódva invitálja író-olvasó találkozóra azokat szerzőket, akik könyveit olvasásra kapták a különböző iskolás korosztályok. Tavaly a legkisebbek Majoros Nórától a Borz beköltözik című kötetet olvasták el, legutóbb pedig az 5-6. osztályosok a Bolygóvadászokat. 

Az írónő szerint a világ elmesélésének ősi igénye életünk egyik legfontosabb működtetője. Az a vágy, hogy képekkel, történetekkel kifejezzük, egyúttal feldolgozzuk a körülöttünk zajló eseményeket. A meséléssel ismerőssé tesszük az ismeretlent, és többet már nem félünk tőle. 

Hétköznapok történetei

Mi mással kezdődhetett volna a mostani találkozója, minthogy a gyerekekkel közösen gondolatban végigjárták, mennyi történetmesélés vesz körül bennünket hétköznapjainkon.  Egy könyv, egy táncelőadás, a színjátszás, a filmek, csakúgy mint a baráti beszélgetések, netán egy hétvégi családi ebédet elhangzó régi-régi emlékek. Majd szabadjára eresztett fantáziával közösen meghódították a világűrt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában