Most először állították ki munkáikat a falu határain kívül

2024.02.14. 19:33

Bordányi gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás a múzeumban

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola grafika és festészet, valamint szobrászat és kerámia tanszakos diákjainak munkáiból nyílt kiállítás szerdán a Móra Ferenc Múzeumban. A gyerekek most először állították ki munkáikat a falu határain kívül. A legfiatalabb alkotó az első osztályos, hatéves Frank Emma volt.

Arany T. János

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola képző- és iparművészeti tanszak alsó tagozatosainak kiállításmegnyitóján a műsort zeneművészeti tanszak diákjai adták. Fotó: Török János

A 16 órás megnyitó előtt már szép számban gyülekeztek az ifjú alkotók, tanárok, rokonok és érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola grafika és festészet, valamint szobrászat és kerámia tanszakos, alsó tagozatos diákjainak munkáiból nyílt kiállítás.

Zsúfolásig megtelt a Móra Ferenc Múzeum aulája a bordányi diákok kiállításának megnyitójára. Fotó: Török János
Zsúfolásig megtelt a Móra Ferenc Múzeum aulája a bordányi diákok kiállításának megnyitójára. Fotó: Török János

Emma pillangója

A megnyitó előtt beszélgettünk a két tanszak vezetőjével, Kiss Jánossal és Sándor Mónikával. Elmondták, hogy ez az első alkalom, hogy a Móra-múzeumban mutathatják meg magukat a bordáni gyerekek.

– Még nekem se volt itt kiállításom 

– árulta el Kiss János keramikus, a szobrászat és kerámia tanszak vezetője, aki 25 éve oktat az iskolában, és ez az utolsó éve, mert nyugdíjba vonul. Sándor Mónika, a grafika és festészet tanszak vezetője elmondta, a legfiatalabb alkotó az első osztályos, hatéves Frank Emma, a legidősebb pedig már régen kijárta az általános iskolát, húszéves és az ELTE-n tanul óvónőnek. Emma egy pillangót készített pontrácsos technikával, akril festékkel, kasírozott farostlemezre. Az ifjú alkotó azt mondta, legközelebb is pillangót készít majd, de ez alkalommal megpróbálkozik vászonra elkészíteni azt.

Plesovszkiné szavai

A megnyitó vendégeit Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte.

Ifjú bordányi képzőművészek mutatkoznak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A gyerekek most először állították ki munkáikat a falu határain kívül. Fotó: Török János
Ifjú bordányi képzőművészek mutatkoznak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A gyerekek most először állították ki munkáikat a falu határain kívül. Fotó: Török János
 

A művészet egy olyan varázslatos világ, amelyhez a kulcs nem mindenkinek van ott a zsebében. A mi gyerekeink ma azt mutatják meg ezen a kiállításon, hogy az ő zsebükben bizony van egy értékes kulcs, képesek megnyitni ezt a világot, és a grafikák, a rajzok, a kerámiák világán keresztül láttatják velünk azt, amit mi esetleg észre se vennénk. Külön öröm számomra, hogy az iskola értékalkotó és tehetséggondozó tevékenysége most ekkora népszerűségre tesz szert 

– mondta a tankerület igazgatója.

Az alkotás öröme

Koczkás Ágnes, az iskola igazgatója megnyitó beszédében az intézményben folyó művészeti oktatás múltjáról és jelenéről beszélt. Elhangzott, 1997 óta folyamatosan működnek a tanszakok, 125 tanulója van művészeti iskolának.

– Hiszünk abban, hogy az egészséges gyermeki lélek fejlődéséhez elengedhetetlen az alkotás örömének megtapasztalása. Tudjuk, hogy mindenki tehetséges valamiben és mindenki képes olyan alkotást létrehozni, amellyel nem csak önmagának, de másoknak is örömet okoz – mondta.

A háztartástan tanszak is bemutatkozott
A megnyitó után a háztartástan tanszak diákjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A gyerekek keddenként sütnek-főznek az iskolában. A megnyitóra ők készítették sós rudat. Az édességet, a könnyed mákos-citromos és a gyerekek gyorsan a kedvencévé vált kávés süteményt Sándor Mónika, a grafika és festészet tanszak vezetője sütötte a megnyitóra. A műsort pedig zeneművészeti tanszak diákjai adták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában