A zöld átmenet lehetőségeit vizsgálja az SZTE adjunktusa

A klímaváltozás mérsékléséhez mihamarabb zöld energiával kell hűtenünk és fűtenünk épületeinket – derült ki a nagyszabású projekt eredményeiből, amelyben a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa is részt vesz. Molnár Gergely kollégáival a zöld átmenet épületekhez köthető lehetőségeit vizsgálja.

Delmagyar.hu

Az egyik legrangosabb tudományos folyóiratban jelent meg az az európai épületek klímára gyakorolt hatását vizsgáló kutatási eredményekről szóló cikk, amelynek második szerzője Molnár Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajz és Földtudományi Intézet egyetemi adjunktusa – tájékoztatott az SZTE közleményében. Az elmúlt években szoros szakmai együttműködés alakult ki a Légkör- és Téradattudomány Tanszék oktatója és a CEU Környezettudományi és Politikai Tanszék professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöki tisztségét ellátó Ürge-Vorsatz Diana között. Ennek köszönhetően a szegedi kutató 2020 végén csatlakozott a H2020 SENTINEL projekthez, amelynek során kollégáival az épületekhez köthető zöld átmenet lehetőségeit vizsgálták. 

zöld átmenet, napelem, kutatás
Molnár Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajz és Földtudományi Intézet egyetemi adjunktusa. Fotó: Kovács-Jerney Ádám 

A modernizáció elengedhetetlen

Az Európai Unióban ugyanis az épületekhez köthető a teljes szén-dioxid-kibocsátás több mint egyharmada. Így a Párizsi Egyezményben és a Zöld Megállapodásban megfogalmazott törekvések, azaz a klímaváltozás mérséklése, a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása és az EU-s szinten nettó zéró üvegházgáz emisszió 2050-re történő elérése érdekében az állomány minél gyorsabb modernizációjára lenne szükség. 

A zöld átmenet egyik kulcsa a napelem

A kutatás azt vizsgálja energiamodellezési technikával és különböző modernizációs forgatókönyvek feltételezésével, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben csökkenthető az épületekben történő energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás. Emellett elemzik a napenergiának, napelemeknek mint rohamosan fejlődő technológiának az épületek energetikai dekarbonizációjában betöltött szerepét.

Jövőbeli forgatókönyveket vizsgálnak 

A cikk első számú nóvuma, hogy igen nagy tér- és időbeli felbontással vizsgálja a várható változásokat. A vizsgálat időhorizontja egészen 2060-ig terjed ki, és nemcsak az EU teljes egészére, hanem az egyes tagállamokra, sőt az azokon belüli klímazónákra és épülettípusokra is közöl eredményeket. Mindezeken túl nem csupán a legvalószínűbb kimenetelt vizsgálja, hanem különböző teóriákat állít fel az épületi szektor modernizációját és a megújuló energiaforrások térnyerését illetően.

 Nemzetközi kutatócsoportok is jelentkeztek már lehetséges jövőbeli kooperációs igényekkel. A kutatás eredményei arra világítanak rá, hogy az épülethez köthető energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése csak az állomány modernizációjának felgyorsításával és a megújuló energiaforrásokra, például napenergia támaszkodva lehetséges

 – mondta el Molnár Gergely.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában