Pályázat

1 órája

Szabadkígyós a falig is elmegy a kastély érdekében

Szabadkígyós képviselő-testülete az október 22-i ülésén önálló napirendi pontként tárgyalta a szabadkígyósi Wenckheim-kastély jövőbeli tulajdonosi sorsának kérdését. Lapunknak Kosznáné Pule Ilona, Szabadkígyós polgármestere azt mondta, a település „a falig is elmegy” a kastély érdekében.

Kovács Erika

Szabadkígyós képviselő-testülete úgy döntött, hogy kikérik a pályázathoz szükséges részletes információkat tartalmazó „1 forintos” dokumentációt, annak ismeretében hozzák meg a döntésüket, hogy benyújtják-e a pályázatot. 

Szabadkígyós, kastély, pályázat
Szabadkígyós kastélya – hogy végül kié lesz, még nem tudni. Archív fotó: Kovács Erika

A Wenckheim-kastély kulturális örökség 

– Az épület ikonikus településértéke megkérdőjelezhetetlenné teszi a települési önkormányzat viszonyát a Wenckheim-kastélyhoz. Különösen fontosnak tartjuk azt, hogy az új tulajdonosi állapot és álláspont megőrizze a törvény szellemét, azaz a Wenckheim-kastély, mint a kulturális örökség országosan is a legjelentősebbek közé tartozó értéke, mindig és minden körülmények között nyitott maradjon nem csak a szabadkígyósi lakosok, nem csak az ország más területéről érkező látogatók, hanem az országon kívüli érdeklődők előtt is – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Szabadkígyós elkötelezettek a kastély funkciójának megőrzésében

Kitértek arra is, hogy a szabadkígyósi önkormányzat elkötelezett a Wenckheim-kastély funkciójának megőrzésében és megtartásában, illetve fenntartásában.

Hangsúlyozták azt is, hogy a képviselő-testület a pályázati felhívás dokumentációjának megismerését olyan prioritásnak tekinti, amely nélkül a racionális döntés meghozatala, azaz Szabadkígyós önkormányzata tulajdonosi szerepvállalása kérdésében való döntés elképzelhetetlen.

Észszerű döntést hoznak

– Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a törvény már említett „szellemisége” komoly elvárásokat támaszt e műemléki épület jövőbeni felújításával, fenntartásával, üzemeltetésével, a társadalmi érdeklődés számára való nyitottsággal kapcsolatban, amely különösen magas erőforrásokat és olyan struktúrát igényel, amely a sikeres pályázat elengedhetetlen feltétele. Mindezt a pályázati dokumentáció megismerése alapján kell különösen mérlegelni és olyan észszerű döntést hozni, amely az önkormányzat működőképességét, és e jelentős történelmi műemlék üzemeltetését képes – azonos rendező elvek mentén – úgy megtartani, hogy e kettős feladatellátás sérülékenységét teljes mértékben elkerüljük – fogalmaztak az önkormányzati közleményben.

Ahogy megírtuk, a vásárhelyi közgyűlés többsége arról döntött október 22-én, hogy a város benyújtja pályázatát a szabadkígyósi kastélyra. Az erre vonatkozó név szerinti szavazáson az MMM képviselői – egy tartózkodás mellett – támogatták az előterjesztést, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában