Több mint másfél tonna pacalt ettek

Több mint másfél tonna pacalt főztek meg két nap alatt a szervezők, a vendéglátósok és a versenyzők a XV. Pacalpárbajon.

Arany T. János

Mint megírtuk, hatalmas sikerrel, soha nem látott érdeklődés mellett rendezték meg nemrég a XV. Pacalpárbajt és vásárt a szegedi Diófa Vendéglőben. Az egyik zsűritag, Ásós Géza szavaira az egész ország felfigyelt. Géza a túlárazott fesztiválokról fejtette ki lapunknak véleményét. 

pacal, pacalpárbaj, Szeged
Másfél tonna pacal fogyott és közel 7 kilométert gyalogolt a Pacalpárbaj szervezője, Veres Orsolya míg begyűjtötte a versenyzők pacaljait. Fotó: Török János

A barátságos főzőversenyen harminckét csapat mérte össze főzőtudományát. A rendezvény szervezőjétől, Veres Orsolyától azt kértük, foglalja össze tapasztalatait.

 Minden pacal elfogyott. Mi 600 kiló nyers pacallal készültünk, a három vendégül hívott vendéglátós – Bács-Kiskun vármegyéből a szabadszállási Zöld Ász, Békésből a Kira Vendéglő és a szegedi Fasor – szintén 600 kilót, a 32 versenyző csapat pedig egyenként általában úgy 10-15 kiló pacalt főzött meg. Összesen tehát több mint 1500 kiló pacal főtt a rendezvényen 

– mondta. 

pacal, pacalpárbaj, Szeged
Fotó: Török János

A számokhoz hozzátartozik az az adat is, hogy a szervező 6,9 kilométert gyalogolt vasárnap, amikor begyűjtötte minden versenyző pacalját és a zsűri asztalához szállította. Ehhez 2025-ben már mindenképp segítséget kér majd. 

A további jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban Veres Orsolya azt mondta, nem akarnak óriási, országos fesztivállá nőni, maradnak a családias hangulatnál és a versenyző csapatok számát sem szeretnék tovább növelni. A rendezvény turisztikai vonzereje is egyre jelentősebb, többen azt mondták, ezért megéri egy éjszakát Szegeden tölteni. A legmesszebbről érkezett versenyzők a Székesfehérvár melletti Sárosdról jöttek, és mint kiderült, Ausztriában dolgoznak és csak a Pacalpárbaj miatt utaztak Szegedre. 

A Pacalpárbaj szervezőit gasztronómiai szövetségek is megkeresték és megköszönték nekik, hogy rendezvényünkkel népszerűsítik a pacalt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában