A köztársasági elnök nyitotta meg a szegedi sebészkongresszust

Sulyok Tamás köztársasági elnök nyitotta meg pénteken Szegeden, a Magyar Sebész Társaság sebészeti onkológiai szekciójának kongresszusát. A rendezvényen bemutatták az ellátáshoz kapcsolódó új technikákat és eljárásokat is.

Timár Kriszta

A Magyar Sebész Társaság sebészeti onkológiai szekciója Szegeden tartja kétnapos kongresszusát. A pénteken kezdődött szakmai rendezvényt Sulyok Tamás köztársasági elnök nyitotta meg, aki a fővédnökséget is elvállalta. Ahogy Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi karának dékánja fogalmazott, a legfőbb közjogi méltóság ezzel is kifejezte, hogy az egészségügy nemzetstratégiai kérdés, és hangsúlyt adott annak, hogy ez a szaKarnok Csabakterület rendkívül fontos.

Magyar Sebész Társaság, Sulyok Tamás
A köztársasági elnök a legújabb sebészeti eszközöket is kipróbálta a szegedi konferencián. Fotó: Karnok Csaba

Az egészség minden ember és minden társadalom életében egy meghatározó alapérték. Egy nemzet egészségügyi állapota az egész életére kihat. Számomra, mint államfő számára, ezért is kiemelten fontosak orvosaink, egészségügyi intézményeink. Ezért is jöttem ma el ide Szegedre 

– kezdte beszédét Sulyok Tamás. 

– Az orvostudomány fejlettsége, eszközrendszere, a jó orvos, ügyes sebész teljesítménye az egész társadalom számára fontos. Nap, mint nap sokak élete múlik rajta. Hivatásukat ezért is a legnagyobb tisztelet övezi, amelyet államfőként magam is szeretnék megerősíteni – mondta, majd a résztvevőknek tartalmas konferenciát, gyógyító munkájukhoz pedig sok erőt, örömet és sikerélményt kívánt.

Bursics Attila, a Magyar Sebész Társaság elnöke hangsúlyozta, az onkológiai sebészet a szakma kiemelt területe, finanszírozása azonban hosszú évek óta elmarad a kívánatostól. Megjegyezte azonban, hogy hosszú küzdelmek után most már az államtitkárság asztalán van egy tervezet, mely javíthatna a helyzeten, elfogadása 3,8 milliárd forint plusz pénzt jelentene a területnek. 

– Kérem, hogy támogassa a magyar sebészet fejlődését, mert ez a döntés több évtizedes lemaradást tudna pótolni – fordult a köztársasági elnök felé.

Lázár György, a kongresszus elnöke nyitóbeszédében kiemelte, a daganatos betegségek jelentős részét sebészi kezeléssel gyógyítják, ezért fontos, hogy a terület képviselői ismerjék a legújabb technikákat és eljárásokat. 

A konferencia mintegy kétszáz résztvevője szakmai előadásokkal és workshopokkal bővítheti ismereteit, melyek szinte az összes daganattípus sebészeti gyógymódjait lefedik. A kiállítók pedig az ellátáshoz kapcsolódó új technikákat és eljárásokat mutatják be 

– mondta a professzor lapunknak. A rendezvényen bemutatkozik például az egyik legmodernebb sebészi robot, mely teljesen új irányt tud adni az onkológiai sebészetnek, de a többi műtéti szakma is tudja használni – tette hozzá.

A rendezvény még szombaton is zajlik a Hunguest Szegedben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában