Koszorúzás

3 órája

A leventemozgalom lelei emléke

Díszes egyenruhába öltözött férfiak koszorúztak emléktáblát csütörtökön. A tábla a leventemozgalom püspöklelei szervezetének állít emléket, amelyet éppen száz esztendeje alapítottak.

Szabó Imre

A mai olvasó számára persze mind Püspöklele, mind a leventemozgalom kissé különösen cseng. Előbbi természetesen a mai Maroslelét jelöli; Dessewffy Sándor csanádi püspökre, a falu nagy jótevőjére utal, az ő tiszteletére vette föl ezt a nevet a falu 1908-ban. Egészen 1950-ig hívták így. A leventemozgalom pedig a katonai előképzést szolgálta Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig, 20-21 éves fiúkat megcélozva. 

leventemozgalom, Vitézi Rend, Püspöklele
Koszorúk a leventemozgalom maroslelei emléktáblájánál. Fotó: maroslelei önkormányzat

A leventemozgalom és a Vitézi Rend

Régies hangzású a Vitézi Rend is, ez a szerveződés azonban ma is létezik. Ezt Horthy Miklós kormányzó alapította még 1920-ban, önmeghatározása szerint nemzeti érzelmű, antikommunista szervezet, amelyhez elsősorban katonai érdemek alapján lehetett csatlakozni. 1945-ben hivatalosan feloszlatták, a nyugati emigrációban azonban tovább működött és a rendszerváltás óta ismét működnek itthon vitézi rendek, egyesületi formában. Ezek közül az egyik a Történelmi Vitézi Rend.

leventemozgalom, Vitézi Rend, Püspöklele

Drimba Tibor polgármestertől megtudtuk, a Püspöklelei Levente Egyesület emlékére 10 évvel ezelőtt került emléktábla a helyi általános iskola falára azért, mert az egyesület az épületben működött. Az alapítás mostani, századik évfordulóján Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi hadnagya koszorúzott, illetve Makra Ferenc a Püspöklelei Levente Egyesület nevében. Az önkormányzatot Drimba Tibor polgármester és Kurusa Tibor testületi tag képviselte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában