Dombormű

2 órája

Láng István szellemi öröksége előtt tisztelegtek

Láng István tanár úr előtt tisztelegve állítottak domborművet a Bethlen-gimnáziumban. Návay Sándor szobrászművész alkotása egyszerre idézi meg a legendás pedagógus emberségét, és Láng István többször megtört életútját.

Tábori Szilvia

Az elvesztegetett, a katedrától kényszerűen távol töltött évekre utalva üresség tátong a dombormű szegélyének két sarkán. Ám Láng István tanár úr személyisége – szovjet hadifogsággal, elbocsátással is megtört életútja – örökre nyomot hagyott diákjai, pályatársai emlékezetében.

láng istván, megemlékezés, Hódmezővásárhely
Zsúfolásig megtelt a gimnázium olvasóterme az idősebb Láng István pedagógusra emlékező ünnepségen. 

Láng István tanár úr

A 72 éves korában, 1985-ben elhunyt pedagógus, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára, az 1956-os forradalmat követő megtorlás meghurcoltjára emlékezve állított domborművet a Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség az iskolában. A Návay Sándor szobrászművész által készített emléktáblát a napokban avatták fel rokonai, egykori tanítványai, tisztelői és a vásárhelyi Bethlen-gimnázium öregdiákjai körében. 

Különösen kedves arc tekint le a domborműről az iskola földszinti folyósóján az arra haladó diákokra és pedagógusokra. A Boldog Gizella-díjjal is elismert hódmezővásárhelyi szobrászművész, Návay Sándor arról mesélt lapunknak: megannyi régi fotó jutott el hozzá, mikor az alkotás terveit készítette, fontos volt, hogy a korabeli képeken keresztül is megérezze a sokak által elismert és szeretett tanár úr személyiségét.

Návay Sándor, dombormű, Hódmezővásárhely, bronz
Návay Sándor szobrászművész domborműve a gimnázium földszinti folyosóján kapott helyet. 

Az ő szellemi öröksége

Az avatás előtti ünnepségen Grezsa Ferenc iskolaügyi gondnok a gimnáziumi tanár különleges helyzetéről beszélt a megjelenteknek. A jó középiskolai tanár alakja, tettei szerinte akár egy életre meghatározhatják diákja döntéseit, szakmai pályáját, de még személyiségét is. Láng István márpedig ilyen ember, ilyen tanár volt. 

A gimnázium egész közössége, tanárok és diákok számára embert próbáló kihívás, egyszersmind léleknemesítő feladat is eme szellemi örökség tudatosítása, folytatása és továbbépítése. Felismerve abban egyúttal a növekedést adó Isten gondoskodó szeretetét 

– mondta Grezsa Ferenc. Bán Csaba lelkipásztor pedig azt hangsúlyozta, hogy Láng István emlékezete, a tanítás és a tanulás a Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség gyülekezete számára is fontos értéket jelent.

Erős és tiszta jellem

Ifjabb Láng István pedig Földesi Ferenc szavait idézte kérdésünkre, aki erős jellemű, tiszta emberként jellemezte az ő édesapját. Olyasvalakinek, akik tehetsége mellett emberségével, hitelességével hatott diákjaira. Unokái emlékezetében is úgy él, mint aki folyton olvasott, gyakorlatilag fejből tudta az irodalmi műveket. A legfontosabb gondolatokat pedig mindig saját egyéniségén átszűrve adta tovább. 

A sokak által szeretett pedagógus 1942-től a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanított. A második világháborúban szovjet fogságba esett, majd Vásárhelyre visszatérve újra a gimnázium tanára lett. Az 1956-os forradalom bukása után azzal is megvádolták, hogy a városi pedagógus nagygyűlésen felszólalt, és felsorolta, hogy milyen hazugságokat írtak le róla a káderlapján. 1957-ben azonnali hatállyal bocsátották el állásából. Ezután vasbetonszerelő segédmunkásként dolgozott Szegeden és Budapesten. Végül 1960-ban rehabilitálták, Algyőn kerülhetett újra katedrára és 1964-től nyugdíjba vonulásáig újra a Bethlen Gábor Gimnáziumban tanított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában