Megszűnhet az ingyenes használat

6 órája

A Kalyi Jag két év alatt sem indította el az ígért iskolát

Idén sem indult el Hódmezővásárhelyen a Kalyi Jag iskolája, pedig erre kapták meg a Nyár utca 56. szám alatti épület ingyenes használati jogát 2037-ig. A szerződés szerint ha a használatba vevő az oktatási tevékenységgel felhagy, az ingyenes használat megszűnik, és az ingatlant köteles visszaadni az önkormányzatnak. Közoktatás nincs, csak Kalyi Jag Pont.

Kovács Erika

Csütörtökön adta át a volt Táltos iskolában az egyesület a Kalyi Jag Pontot, ahol, mint a megnyitón elhangzott, lehet énekelni, zenélni, táncolni, kiállításokat szervezni, felzárkóztató programokon részt venni és információkhoz jutni. Havonta három alkalommal szerveznek majd felzárkóztató és művészeti programokat.

Kalyi Jag, Hódmezővásárhely, Márki-Zay Péter, átadó
A Kalyi Jag Pont csütörtökön nyílt meg. A tervek szerint havonta háromszor szerveznek felzárkóztató és művészeti programokat. Fotó: Kovács Erika

A Kalyi Jag Pont nem iskola

A megnyitón Varga Gusztáv, a Kalyi Jag Egyesület elnöke egyértelművé tette, a Kalyi Jag Pont nem iskola, mert arra nem kapták meg a működési engedélyt. Pedig arra a célra kapták ingyenes használatba az épületet, hogy ott általános iskolát, gimnáziumot, szakgimnáziumot, felnőttoktatást és zeneoktatást működtessenek.

Aki mostanában járt a volt Táltos iskola felé, láthatott egy táblát a bejárati ajtón, amin azt hirdették, hogy a 2024-2025-ös tanév hamarosan indul. Egy telefonszámot is kaptak az érdeklődők.

– Hogy lehetett hirdetni egy olyan iskolát, amire nem kaptak működési engedélyt? – tette fel a kérdést megkeresésünkre Krupiczer Ferenc, az előző önkormányzati ciklus képviselője, aki már akkor aggályának adott hangot több kérdésben, amikor 2022 szeptemberében arról döntött a közgyűlés, hogy 2037-ig ingyenes használatba adja a Kalyi Jagnak az épületet.

A támadó hangnemet többen kikérték maguknak

– Felhívtam rá a figyelmet, hogy jobban körbe kellene járni a kérdést. Nem azért, mert nincs szükség egy olyan iskolára, amit terveznek, de kiderült például, hogy nem is közhasznú egyesületről van szó, mint ahogy magukat hirdették. Az egyesület közgyűlés előtti bemutatkozása is meglehetősen furcsára sikerült, a szervezet két képviselője támadó hangnemét többen kikértük magunknak. Már akkor is jeleztük, hogy kevés az idő az épület felújítására és az engedélyek beszerzésére. Sajnos igazunk lett, 2023. szeptember 1-jén nem indult el az iskola. Ráadásul idén sem – mondta Krupiczer Ferenc, aki emlékeztetett, a szerződés, amit az önkormányzat és a Kalyi Jag kötött, világosan fogalmaz. 

Az 5. pont szerint ha a használatba vevő az iskolarendszerű oktatási tevékenységgel felhagy, akkor az ingyenes használat megszűnik, köteles visszaadni az ingatlant az önkormányzatnak.

A korrupció előszobája?

– Az oktatás az elmúlt két év alatt el sem kezdődött, szerződésmódosítás nem történt, de a jelek szerint szerződésszegés igen – adott hangot véleményének Krupiczer Ferenc, aki szerint ez akár már a korrupció előszobája is lehet.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, azért nincs még iskola, mert a Kalyi Jag még nem kapta meg a működési engedélyt.

– Felajánlottuk a segítségünket, hogy ha például a zuhanyzó hiánya miatt nem kaptak oktatásra engedélyt, akkor a város segít. Berendezéseik is hiányoznak, ha kell, szerzünk számítógépeket. Azon leszünk, hogy ott minél hamarabb oktatási tevékenység kezdődjön – mondta Vásárhely polgármester, leszögezve, hogy a vállalt feladattal erősen késésben van a Kalyi Jag. 

Azt javasolta Varga Gusztávnak, hogy a meglévő iskolájuk kihelyezett képzését indítsák el, a város számára az is elfogadható, ha telephelyként működne a vásárhelyi Kalyi Jag iskola.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában