2 órája
A mérgezést kockáztatják a hazardírozó gombaszedők
Tízszeresére nőtt a gombamérgezéses esetek száma idén ősszel. Nejlonzacskóba gyűjtött, bevizsgálatlanul elfogyasztott, netán az ehető fajok mérgező, úgynevezett tévesztő párjaival összekevert gombák veszélyeiről kérdeztük Pogány Judit gombaszakellenőrt.
A gombamérgezéses esetek száma tízszeresére emelkedett az átlagoshoz képest az elmúlt egy-másfél hónapban. Már az általunk megkérdezett szakellenőrnél is jártak bevizsgáláson olyanok, akik korábban már túlestek egy hányásos-hasmenéses tünetekkel járó toxikózison, miután megették a maguk szedte vadon termő gombákat. Pogány Judit szerint a covid óta különösen népszerű a gombászás, sokan rekreációs céllal járják a természetet az őszi szezonban. Fontos lenne, hogy alapszinten tudjuk, mit szabad és mit nem összegyűjteni, de legalább a gyilkos galócát ismerjük fel. Főként, hogy idén nagy tömegben van jelen a halálos gombafaj az egész országban: egyetlen termőtest négy felnőtt embert képes megölni.
A gombamérgezés veszélyei
A legveszélyesebb fajok – mint például a gyilkos galóca, fehér galóca, fenyves sisakgomba – méreganyaga sejtszinten hat, hosszú lappangási idővel, ezért alattomos. Az első tünetek a fogyasztást követően 6-24 órával jelentkeznek hányással, hasmenéssel. Utána látszólag átmeneti javulás jön, de a méreganyag már felszívódott a májat károsítva. Ha nincs időben ellátás, a mérgezés halálos.
Más típusú méreganyagok az idegrendszerre hatnak – mint például a mezei tölcsérgomba, bizonyos susulykafajok esetében –, ezeket a gombákat elfogyasztva paraszimpatikus idegrendszeri tünetek jelentkeznek, mint izzadás, remegés, beszűkülő pupilla, vérnyomáscsökkenés. Vannak még gyomor-bélrendszeri tünetekkel, hányással és hasmenéssel járó fajok. Az utóbbi tünetek gyorsan jelentkeznek, és a mérgezést egy egészséges ember kiheverheti egészségkárosodás nélkül, de tartós gombaundor alakulhat ki az esetet követően. Pogány Judit elmondta: vittek már hozzá bevizsgálásra mérgező gombákat, gyilkos galócát idén még nem.
Bőséges termés, ritka fajokkal
Az elhúzódó nyári kánikula és aszály utáni nagyobb mennyiségű szeptemberi esővel magyarázható az idei bőséges gombatermés Pogány Judit szerint is. Nagy számban bukkantak a felszínre a termőtestek, néhol ritkább fajok is. Ráadásul az ehető gombák úgynevezett tévesztő párjai még a rutinosabb gyűjtőket is könnyen rászedhetik. Az ártalmatlan és jóízű mezei szegfűgombával párhuzamosan termett például a rá nagyban hasonlító, ám mérgező mezei tölcsérgomba. Többen szedtek belőle a szegfűgomba közé. A másik gyakori, szintén réteken és legelőkön nagy tömegben megjelenő faj a karbolszagú csiperke, amely nagyon hasonlít az ehető csiperkefélékre. A szakellenőr tapasztalata szerint sokan nyitottak és érdeklődők, meghallgatják a tanácsokat, mások viszont újra és újra leszedik ugyanazokat a nem ehető fajokat.
Csak nejlonba ne pakoljuk
A gombaszezonban nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ha nincs megfelelő fonott kosarunk, papírzacskó, kisebb láda is alkalmas lehet, a nejlonzacskó a lehető legrosszabb választás. A levegőtlen környezetben ugyanis rövid idő alatt bomlásnak indul a leszedett gomba, a helytelen tárolás miatt lényegében megromlik. Ha ilyet fogyasztunk a mérgezéshez hasonlóan hányásos-hasmenéses tünetek jelentkezhetnek. A másik visszatérő probléma, amikor nagy mennyiséget, netán késő este fogyasztanak az egyébként igencsak nehezen emészthető gombás ételekből.
Tudás és tisztelet a természetben
A megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás Pogány Judit szerint nemcsak az egészségünk, hanem a természet védelme, a környezetünk iránti alázat miatt is fontos lenne. Mint mondta: amit mi gombaként ismerünk, az tulajdonképpen csak a termőtest, párhuzamba állítható a növények gyümölcsével, amely megfelelő körülmények között a felszínre bukkan. A gombafonalak behálózzák a talajt, a fák kéreg alatti részeit, szimbiózisban élnek a növényekkel. Tiszteljük meg a természetet azzal, hogy megfelelő ismeretekkel lépünk az őszi erdőbe, gyűjtéskor csak annyira bolygatjuk meg a talajt amennyire szükséges, vissza takarjuk az avart, hogy a gombafonalak ne száradjanak ki, nem csupaszítjuk le teljesen a gombatelepeket, hagyjuk ott a már elöregedett termőtesteket, hogy a gomba szaporodhasson.