Jókedv, barátság

2 órája

Forralt bor rotyogott a bográcsokban – galériával, videóval

Jó kedvből nem volt hiány szombaton Mórahalmon. Forralt bor illata lengte be a Pramonád teret, ahol a IX. Forralt bor főzőverseny és X. Homokháti szakajtó rendezvényt tartották.

Koós Kata

Szombaton délután háromkor gyújtottak a bográcsok alá a mórahalmi Pramonád téren. Az üstökben forralt bor rotyogott. Körülbelül egy tucatnyi csapat nevezett a főzőversenyre, zömmel baráti és munkahelyi társaságok. Még a határon túlról is érkeztek a IX. Forralt bor főzőverseny és X. Homokháti szakajtóra. A vajdasági, ludasi csapat először vett részt a mórahalmi forralt bor ünnepen. Erdélyi Szabina elmondta, hogy náluk a szemes bors a lelke a melengető nedűnek. A gyüttmöntek csapata, amelynek tagjai között szegediek, makóiak és persze helyiek is voltak, mézzel, vörösáfonyával és szilvával spékelte forralt borát. 

forralt bor, Sánta Gizella, főzőverseny
Minden csapat más-más titkos összetevővel bolodította a forralt bort. Fotó: Karnok Csaba

A mórahalmi óvónők Ovi-Boszik elnevezésű csapata már nagy rutinnal érkezett, minden csapattag stílusosan boszorkánykalapot viselt. Alma, citrom, csillagánizs és fahéj is került boszorkányosan ínycsiklandó illatú főzetükbe. Közvetlenül mellettük a férjeik alkotta Boszorkányvadászok csapata kavargatta és szűrögette saját nedűjét, amelybe szintén került méz és aszalt gyümölcs is. Érdeklődtünk, hogy  nem aggódnak-e a szomszéd boszik átka miatt, ha úgy esne, hogy ők nyerik a versenyt. Közölték, hogy inkább azon aggódnak, hogy megtörjön az átok, mert két évvel ezelőtt már nyertek, azóta azonban nem sikerült. 

A szakértő zsűri tagja volt Borbásné Márki Márta röszkei polgármester, Sánta Gizella ruzsai polgármester és Matuszka Antal zákányszéki polgármester. Lapunknak elmondták, a bírálat során szempont az illat, az íz és a zamat is, de a döntő mindezek harmóniája. 

A kóstolók vidám hangulatát színpadi programok is emelték. Fellépett mások mellett  a zentai Merkúr Táncegyüttes lép fel Zentáról, a Sulyom Tamburazenekar, a Forrás Banda, Nádi Katalin népdalénekes, a magyarkanizsai Sedergő Tánccsoport, a Mórahalom Néptánc Egyesület és a Trimba Zenekar. Este pedig a Szekeres Banda húzta a talpalávalót a táncházban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában