Eperfákat mentene a honismereti kör

Jótékony célú gálaműsort és koncertet is rendeztek Kiszomboron – nem mindennapi céllal. A falu határában sok elhanyagolt eperfa van, ezek megmentését szeretnék a bevételből folytatni.

Szabó Imre

Ahogy nagyon sok hazai településen, Kiszomboron is nagyon sok eperfát ültettek valaha az utak mentén. Az idősebbek emlékezhetnek rá: még az ötvenes években is folyt a selyemhernyő-tenyésztés, az eperfa leveleit pedig az ő eleségüknek szánták. Azóta ezzel már nem foglalkozik a faluban senki, a fák viszont több utcában megmaradtak. A határhoz vezető úton viszont, az átkelő építésének előkészítéseként, sokat kivágtak annak idején.

eperfa, makó, kiszombor
Eperfa megújítása a zombori határban. Fotó: Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör

Az eperfa megmenthető

– Az Óbébai úton még tavaly ismét vágásra jelölt ki jó néhányat a Magyar Közút – idézte fel a jótékonysági eseményt megszervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke, Endrész Erzsébet. A fákra azért került jelzés, mert valóban öregnek, betegnek tűntek. Aztán, miután civil kezdeményezésre megvizsgálta ezeket egy hozzáértő szakember, kiderült, csak elhanyagoltak és megmenthetők. Úgynevezett ifjításra van szükségük, azaz csonkolni kell a tetejüket. A koronaalap kialakítása után új erőre kaphatnak.

Folytatnák a munkát

A jótékonysági rendezvényeket azért szervezte meg önkéntes fellépők részvételével a kör, hogy a tavaly megkezdett munkát folytathassák. Endrész elmondta, egy-egy fa esetében a szükséges beavatkozás nagyjából 50 ezer forintba kerül. Becslése szerint a településen mintegy száz öreg eperfa vár erre, a teljes állomány megmentése tehát nem kis összegbe kerülne.

– Eszünkbe sem jutott, hogy ennyi pénz befolyik majd a hétvégén. Abban azonban reménykedünk, hogy egyet-kettőt meg tudunk menteni. A célunk az, hogy később is meg tudjunk óvni minden évben további néhányat – mondta az elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában