Karig Sára önfeláldozása

4 órája

Embermentők a vészkorszakban

Tábori Szilvia

A Világ Igaza kitüntetéssel elismert, a második világháború vérzivataros évei alatt zsidó életeket mentő asszony életútját és példaértékű tetteit mutatja be Nagy Gyöngyi történész a vásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen – tájékoztatta lapunkat a Tornyai János Múzeum. Az október 14-én, hétfőn 17 órakor kezdődő előadáson a későbbi költő, műfordító, szerkesztő Karig Sára tragikus, fordulatokkal teli életéről hallhatnak az érdeklődők a vásárhelyi zsinagóga mögötti egykori izraelita népiskola termében.

Az önmagát a „szerencse lányának” nevezett Karig Sára 1944-től a Svéd Vöröskereszt gyermekosztályán dolgozott, és számos zsidó gyermek, magyar katonaszökevény, angol hadifogoly köszönhette neki életét. Karig Sára a vészterhes hónapok alatt papíron nyolcszor is házasságot kötött, így juttatva hivatalos iratokhoz a menekülőket. A hírhedt, a kommunista hatalomátvételt előkészítő 1947-es választásokon tapasztalt kékcédulás csalásokat azonnal jelentette, emiatt a magyar állambiztonság letartóztatta és átadta a szovjet hatóságoknak. Az egyik leghírhedtebb, az északi sarkkörön túli szovjet kényszermunkatáborba, Vorkutára deportálták mindenféle ítélet nélkül. Több mint hat évet töltött az örök fagy birodalmában lévő rabtelepen, majd hazatérése után különböző kiadók szerkesztőjeként, illetve műfordítóként tevékenykedett.

Hódmezővásárhely, plakát

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában