Önkéntes szolgálat

2 órája

Caritas Hungarica díjat kapott Erzsike

A Katolikus Karitász 13. éve részesíti elismerésben azokat az önkénteseket, akik elkötelezett szolgálattal végzik tevékenységüket a rászorulók érdekében. A díjátadó ünnepséget a közelmúltban rendezték a Magyar Szentek Templomában. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében három önkéntes részesült a Caritas Hungarica díjban. A bordányi díjazottal, Tari Gyuláné Erzsikével beszélhettünk.

Arany T. János

A bordányi Tari Gyuláné Erzsike elfoglalt nyugdíjas. Vasárnap például hajnali háromkor kelt barátnőjével, hogy a délelőtt kilenc órás szentmisén frissen sütött házi kiflivel kínálja a tizenegy elsőáldozót, rokonaikat és a mise további résztvevőjét. A kifliből hétfői találkozónkra félretett néhány darabot. Remekül sikerült.

Caritas Hungarica, Tari Gyuláné, Portré
Elfoglalt bordányi nyugdíjas az idei Caritas Hungarica díjjal elismert Tari Gyuláné Erzsike. Vasárnap hajnali háromkor kelt, hogy kiflit süssön az elsőáldozóknak. Fotó: Karnok Csaba

Kimagasló szorgalommal szolgáló önkéntesek

Erzsikéhez azért látogattunk el Bordányba, mert két társával együtt ő vehette át a Caritas Hungarica díjat  a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete. 13. éve részesítik elismerésben azokat az önkénteseket, akik elkötelezett szolgálattal végzik tevékenységüket a rászorulók érdekében. A díjat a hosszú ideje kimagasló szorgalommal szolgáló önkénteseinek adja köszönetképpen áldozatos segítő munkájukért, melyet rászoruló, magányos és beteg embertársainkért, a fogyatékossággal élőkért, és a társadalom peremére sodródott családokért végeznek.

Karitász csoport, mint terápia

– Jenei Györgyné Zsuzsanna, a bordányi Karitász csoport megalapítója és korábbi vezetője szólított meg engem még a kezdetekkor 2000-ben, amikor meghalt a férjem. Úgy gondolta, hogy jó terápia lesz nekem, hogy egy ilyen csoportba beilleszkedjek és valóban jót tett. Akkor még dolgoztam, de munka után szívesen segítettem a csoportban, ami 2009-ben alakult meg hivatalosan – kezdett mesélni a kezdetektől a bordányi díjazott. Erzsike korábban az önkormányzatnál a pszichiátriai nappali otthont vezette, melyen keresztül sok segítségre szoruló családot megismert. 

Bárki kaphatta volna

Anyagilag a nulláról indult a bordányi csoport, majd karácsonyi vásárokon árultak, szilvalekvár-főző akciójukkal országos ismertségre tettek szert. Egyre több támogatójuk lett, így fedezni tudták kiadásaikat, majd egyre több családot tudtak rendszeresen támogatni. Most 20-25 család részesül a bordányi Karitász rendszeres támogatásában. 

– A bordányi tagok közül úgy érzem, bárki megkaphatta volna ezt a díjat, mert mindannyian megérdemlik. Mi egy csapat vagyunk és mindenki szívvel-lélekkel lélekkel dolgozik. Mindenki odateszi magát – mondta a díjazott.

További díjazottak

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében összesen három önkéntes részesült a Caritas Hungarica díjban: a bordányi díjazott mellett Szentesről Gerecz Elemérné és a mórahalmi Tanács István.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában