Külterületi útfelújítás

2 órája

Rendbeteszik a Bába-dűlőt

Elkezdődött a földút-karbantartás október 8-án a zsombói Bába-dűlőben.

Arany T. János

Folyamatosan újulnak meg Zsombón a külterületi utak. Közérdekű bejelentést tett Facebook-videóban Gyuris Zsolt polgármester, aki elmondta, hogy elkezdődött a földút-karbantartás a Bába-dűlőben. 

Bába dűlő, Zsombó, földút
Folyamatosan javítják a földutakat Zsombó külterületén. Illusztráció: DM 

– Ezek a Homokhátságon és Zsombón található földutak úgy működnek sajnos, hogy a nyári meleg, aszály hatására kiszáradnak. Ennyire hosszú esőmentes, száraz időszakban mint idén úgy mondjuk, hogy föláradnak ezek az utak, megváltozik a szemcseszerkezetük, és egyszerűen megakadnak benne a járművek, és lehet tolni, meg kihúzogatni azokat. Idén ebben bőségesen volt részünk a településen gyakorlatilag mindenfelé – magyarázta a polgármester.

Azt is elmondta, hogy ezeket az utakat csak akkor lehet javítani, ha megfelelő a nedvességtartalma, ami függ attól, hogy mennyi csapadék hullott rá, mennyi napsütés éri utána, és milyen meleg van. Ha hűvösebb van, kevesebb ideig süt a nap, kevésbé fúj a szél, akkor viszonylag sokáig tartja a nedvességtartalmát a homok, így az utak is. Ezt a pillanatok kell megfogni a munkálatok végzésével. 

Ezért nem lehet tavasztól nyárig, ősz elejéig, vagy amíg a csapadékos idő be nem köszönt utat javítani. Ha pedig ideálisak a körülmények, igyekeznek minél többet megjavítani. Előbb földgyaluval végigmennek rajta, hogy egy nagyobb csapadék lemenjen a szélére, ne álljon meg az úton. Ez még önmagában nem elég, le kell tömörödnie az útnak. Ezt azzal igyekeznek elősegíteni, hogy hengerrel többször átmennek az úton.

– Utána jönnek a lakók, akik ha nem egy nyomon járnak, hanem mindig más-más nyomon, akkor ez a tömörödés megtörténik néhány hét, egy hónap alatt, és ha minden jól megy, akkor a következő őszig kibírja az út – tette hozzá a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában