Őszi hangulat

12 órája

Átöltöztették az üllési babát

Szüretelni indul az üllési gazdabolt reklámfigurája.

Arany T. János

A helyi gazdaboltot díszíti már jó ideje ez a próbababa, amit rendszeresen átöltöztetnek. Volt már többek között védőmaszkos permetezőnek is öltöztetve a gazdabolt előtt. Mióta a bolton az eladó/kiadó tábla olvasható, a kerítésen belül kapott helyet a baba. Most éppen az őszre jellemző kiegészítők mellett borospincébe készül az üllési reklámfigura. 

üllés, baba, gazdabolt
Őszies hangulatban az üllési gazdabolt reklámfigurája. Fotó: Karnok Csaba

Az első próbababáig jó messzire kell visszamennünk az időben. A régészek állítása szerint már Tutanhamon 1922-ben feltárt sírjában is találtak már a fáraó képmását és méreteit idéző farönköt, ami az eddigi legrégebbi előfutára a modern próbababáknak. A mellszobor valószínűleg azoknak szolgált segítségül, akik a király ruháiért illetve ékszereiért feleltek Egyiptomban.

Dr. Marsha Bentley Hale, a világ egyik első próbababa szakemberének kutatásai szerint első körben a gazdag vásárlóknak készítették, hogy könnyebben bemutathassák a legújabb stílusú ruhákat a szabóságokban. Az ipari forradalommal felfutott a tömeggyártás, így az újonnan nyílt áruházak is invesztáltak próbababákba szerte a világon. Ezeknek korábban még nem volt teljesen emberi alakjuk, legtöbbször fej nélküli bábukra aggaták a ruhákat. Az üllési gazdabolt próbababája örülhet, hogy náluk nincs fejetlenség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában