Egyre okosodik Ruzsa

2024.09.12. 08:00

Öt okospadot helyeztek ki Ruzsán

Egyre okosodik Ruzsa. Ennek első lépéseként öt okospadot helyeztek el a faluban, amelyek amellett, hogy telefontöltésre alkalmasak, találkozási helyként is kiválóak a fiatalok számára.

Arany T. János

Fotó: Török János

Egy TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatból pénzt nyert Ruzsa okoseszközök fejlesztésére, aminek köszönhetően még okosabb lesz a település. – Persze eddig sem voltunk elmaradottak – mondta akkor Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

okos
 Szép is, új is és legfőképpen okos is ez a pad a ruzsai szabadidőtó mellett a Dózsa György utcában. Fotó: Török János

A közelmúltban okospadokkal gazdagodott a falu, aminek az adja az okosságát, hogy lesz hozzá wifi és telefontöltő is. Ráül az ember, olvasgat, internetezik és közben tölti a telefonját. Okos zebrát is telepítenek a faluba. Ilyen már több településen működik. Lényege, hogy ha közeledik a gyalogos, akkor ledek villognak, hogy felhívják az autósok figyelmét. 

Magyarország első okosfaluja a 4000 lakosú Ceglédbercel. Ruzsa polgármestere elárulta, évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot a ceglédberceli vezetéssel, akik örömmel vették az érdeklődést és készségesen tájékoztatták a részletekről.

Az öt ruzsai okospadot nemrég helyezték ki a Dózsa parkba, a sportpályára, a játszótérre, a Tömörkény térre és a falu központjában a szökőkút mellé. – Ezekkel a padokkal reményeim szerint olyan pontokat hozunk létre, ahol összegyűlnek a fiatalok, tehát találkozási pontként is tud működni. Az éjszakai világító funkciójának köszönhetően este is jól használhatóak lesznek az öt helyszínre elhelyezett padok. A pályázat többi elemei is hamarosan elkészülnek – tette hozzá a polgármester.

Mi az az okosfalu?

Az okosfalunak több meghatározása létezik. Az Okosfalvak Program a nagyvároson kívüli települések életminőségét igyekszik javítani elsősorban a gazdaság, az oktatás, az energiagazdálkodás, a digitalizáció, a mobilitás és az egészségügy területein. Egy másik meghatározás szerint az Okos Falvak olyan, vidéki közösségek, amelyek okos megoldásokat dolgoznak ki a helyi szinten felmerülő kihívásokra válaszul. A meglévő helyi erősségekre és lehetőségekre építve részt vesznek a területeik fenntartható fejlődését elősegítő folyamatban. Részvételen alapuló megközelítésen keresztül dolgozzák ki és hajtják végre a gazdasági, társadalmi és környezeti feltételek javítására irányuló stratégiájukat, különösen az innováció előmozdítása, valamint a digitális technológiák által lehetővé tett megoldások használata révén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában