Helyi közélet

2024.09.02. 13:42

A Korona ismét bezárt Makón

A hétfői nappal bezárt a makói belváros legszebb étterme. A Korona hat év után maradt újra üresen – az elmúlt közel két évtizedben több bérlő bicskája is beletört az üzemeltetésébe.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Arra a nehéz döntésre jutottunk, hogy hat év működés után bezárjuk a Koronát és befejezzük működésünket – tette közzé közösségi oldalán a makói Korona étterem és pub. A helyszínen járva hétfőn, ebédidőben azt tapasztaltuk, a vendéglő csakugyan zárva van, a kirakatablakokat függönyök takarják.

Bezárt a makói Korona.
Korona nélkül maradt a makói főtér. Fotó: Szabó Imre

Korona: szállodából konferencia-központ

Valaha Makó legelegánsabb szállodája volt a Korona, az épületegyüttes földszinti részén található étterem eredetileg ennek volt a része. Ilyen minőségében 1992-ben zárt be; a város önkormányzata rá két évre megvette, majd 2005-ben felújította közel egymilliárdból. Most konferencia-központ: emeleti részén díszterem van, az egykori vendégszobákból irodákat, tanácskozótermeket alakítottak ki. A földszinten működik az Infopont és a kulturális szalon.

Néha sikerült kiadni

Az éttermi részt a város igyekezett önállóan bérbe adni – ez néha átmenetileg sikerült, néha nem. Legutóbb 2019 nyarán, 5 évi szünetet követően nyitott ki. Akkor azt írtuk róla, a belváros ékköveként számon tartott Korona konyhával együtt 826 négyzetméteres éttermi részét egy fővárosi illetőségű cég bérelte ki öt évre és alakította át. Hangulatos, mediterrán stílusú vendéglátóhely lett belőle, 20 fős személyzettel indult. Az étterem vezetője, Budai Ferenc egy éve, az energiaválság idején átmenetileg már felfüggesztette a működést – de csak három hónapra, aztán újra kinyitott, még ha az eredetinél takarékosabb üzemmódban is. Az utóbbi időben a teraszon még élő zenés esteket is rendeztek. Szerettük volna megkérdezni Budai Ferencet, mi áll a mostani döntés hátterében, de nem értük el.

Fotó: Szabó Imre

Több bicska is beletört

A vendéglő működtetésébe mindenesetre az elmúlt közel két évtizedben több bérlő bicskája is beletört. Valamennyien azt mondták, miután bedobták a törölközőt, hogy az alapvető gondot az épület adottságai, a magas rezsiköltségek jelentették, no meg az, hogy  az emeleten már nincs szálloda és annak vendégforgalma sem hoz állandó bevételt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában