Életveszélyessé vált egy szegedi társasház, ki kellett költöztetni a lakókat

Ki kellett üríteni Szegeden a Hétvezér utca 54. szám alatti társasházat, mert a statikai szakvélemény szerint lakhatatlanná vált. Az életveszély miatt az önkormányzat költöztette el az ingatlanban élőket. Az utolsó lakót a napokban vásárolták ki, több mint 11 millió forintot fizettek neki.

Suki Zoltán

Annyira lerobbant állapotban van Szegeden a Hétvezér utca 54. szám alatti társasház, hogy ki kellett költöztetni az ott élőket. A statikai szakvélemény szerint ugyanis életveszélyes lett az ingatlan, és a rendeltetésszerű, biztonságos lakhatás nem biztosítható benne. Az ügyben a Csongrád -Csanád Vármegyei Kormányhivatal egy határozatával kötelezte a társasház tulajdonosait, hogy erősítsék meg a tartószerkezetet, vagy le kell bontani a házat. A szegedi közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága elé került előterjesztésből kiderült, hogy a társasházban 21 lakás található, amelyből 19 önkormányzati, kettő pedig magántulajdonban van, vagyis az önkormányzat 90,7 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. 

életveszély, lakás, lakhatatlan
Megtiltották a lerobbant épületben a lakhatást. Fotó: Török János 

Életveszély a házban

A 19 önkormányzati tulajdonban lévő lakásból 9 volt lakott. Ezeknek a bérlői már kaptak másik lakást a várostól. A magántulajdonosok közül egyikük korábban kezdeményezte, hogy a lakása tulajdonjogát felajánlja egy önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérleti jogáért cserébe. A másik tulajdonos viszont úgy döntött, hogy inkább eladná a lakását az önkormányzatnak. Felbecsültették az 1 szobás, 35 négyzetméteres, komfortos lakást, ami a szakértő szerint 9,7 millió forintot ért. Azonban a tulajdonosa 17 milliót kért érte, amit azzal indokolt, hogy ennyi pénzből tud másik ingatlant venni. 

Sokat fizettek érte 

Ha ebbe belemegy az önkormányzat, akkor a társasház 100 százalékos tulajdonosa lesz, így a teljes ingatlant gazdaságosan tudja továbbhasznosítani. Végül úgy döntöttek, hogy belemennek az üzletbe,vagyis most kivételesen nem eladnak, hanem vesznek lakást. Ezt közgyűlési jóváhagyás nélkül is megtehetik, mert 10 millió felett 100 millió forint értékhatárig a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság saját hatáskörben dönthet a kiadásokról. Vagyis a probléma megoldódott, az önkormányzaté lett a teljes társasház, amivel egyelőre nem tudni, hogy mit kezdenek majd. 

életveszély, lakás, lakhatatlan
Életveszélyes az ingatlan. Fotó: Török János

Kiadó lakások is vannak

Az önkormányzat nem csak kivásárol, hanem rendszeresen ki is ad lakásokat. A napokban pályázatot írt ki az IKV Zrt. három önkormányzati tulajdonban álló, üres, helyreállított lakás piaci bérbeadására. A lakások a Mars téren, a Korányi fasoron és a Kelemen utcában vannak. Utóbbi a legdrágább. Azért a 114 négyzetméteres, összkomfortos, kétszobás lakásért 185 ezer forintot kérnek havonta, a legolcsóbb Mars tériért pedig ötvenezret. 

Egy pályázó több lakásra is pályázhat, de amennyiben valamelyik lakásra pályázata nyertes lesz, abban az esetben a pályázót a többiből kizárják. A pályáztatás licitálással történik, amit az óvadékra kell megtenni a kikiáltási ár nyolcezer forint négyzetméterenként. Egy lakásra benyújtott több pályázat esetén a nyertes pályázó az, aki a pályázati tárgyaláson tett ajánlatával a legmagasabb összegű óvadék fizetésére tesz ajánlatot. A nyertes pályázóval 5 év határozott időtartamra szóló lakásbérleti szerződést kötnek, ami további 5-5 évvel meghosszabbítható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában