Helyi közélet

2024.09.10. 07:00

A pofátlanságnak nincs határa, ha netes csalásról van szó

Úgy tűnik, hogy az online csalók szintet léptek. Egy olvasónk küldött egy levelet, amelyet az MVM nevében írtak neki, és ami kísértetiesen hasonlít a valóban onnan érkező e-mailre. A megdöbbentő az, hogy a csalók figyelmeztetnek már az adathalászatra is, ami az eddigieknél is jobban megtéveszti a fogyasztókat.

Suki Zoltán

Nem győzzük elégszer leírni, hogy mennyire kell vigyázni az adathalász e-mailekre, mert egy óvatlan kattintás, és elúszhat az összes megtakarításunk. A csalók pillanatok alatt kifoszthatják a bankszámlánkat, mi pedig rohanhatunk a pénzünk után. Az internetes bűnözők egy csoportja most úgy tűnik, szintet lépett. A csalók eljutottak a pofátlanság olyan fokára, hogy az adathalász e-mailjükben az adathalászatra figyelmeztetnek, hogy minél hitelesebbnek tűnjenek. 

csalás
Egy kattintás, és oda lehet a pénz a bankszámláról. Fotó: Gémes Sándor 

Csalásra szakosodtak

Most egy olvasónk küldött egy levelet, amit az MVM nevében írtak neki, és kísértetiesen hasonlít a valóban onnan érkező e-mailekre, de valójában egy adathalász próbálkozás. A szöveg egyébként a már jól ismert: az van a levélben, hogy a címzett tartozik, – jelen esetben 4224 forinttal – és azt egy linkre kattintva lehet befizetni bankkártyával. Aki viszont erre kattint, azt már garantáltan meglopják. 

Utána pedig ezt írják: „Ne váljon adathalászok áldozatává! E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos!”. 

Valami nem stimmel

Arra, hogy valami nem stimmel, első látásra egyedül a feladó e-mail címe utal, aminek nyilvánvalóan köze sincs az MVM-hez, és ez ki is derült.

Elküldtük a szolgáltatónak a levelet, és azt válaszolták, hogy a számla valóban adathalász csalóktól származik, hibás a feladó e-mail címe, illetve rossz fizetési linket tartalmaz.

Hozzátették, hogy az MVM Next rendszeresen figyelmezteti ügyfeleit az adathalász csalásokra közleményekben, illetve a hivatalos e-számla értesítő levelükben is teszünk erre vonatkozó kiemelést. A csalásokkal kapcsolatban tájékoztató weboldalt hoztak létre, ahol ügyfeleik minden szükséges információt megtalálnak.

Helyesírási hibák

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, ezért kérik ügyfeleiket, ellenőrizzék, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak. Ezen kívül a csalók levele helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított mondatok találhatók benne.

Fontos, hogy a csalási kísérletek kiküldési ideje változó lehet, ezért kérik, hogy mindenki ellenőrizze, hogy a megszokott időben kap-e értesítést. Jó tanács az is, hogy az e-számla-értesítőkben található egy direkt fizetési hivatkozás. Mielőtt rákattintanak a bankkártyás fizetés linkjére, a kurzort a hivatkozás fölé kell tartani, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, azaz megmutassa, hogy milyen oldalra készül éppen belépni az ügyfél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában