A II. világháború lengyel áldozatai előtt hajtottak fejet

2024.09.11. 16:30

Az égbetörő bronzrepülőnél emlékeztek Ruzsán

A II. világháború lengyel áldozataira emlékeztek szerda délelőtt Ruzsán a hősök emlékére állított szobornál.

Arany T. János

Fotó: Török János

1944. szeptember 11-én egy Handley Page Halifax típusú gép repült Lengyelország felé. A brit irányítással működő 1586. Különleges Műveleti Század hét fős lengyel személyzete a varsói felkelés résztvevőinek akart légi úton segélyszállítmányt eljuttatni, amikor hajnali 3 órakor a mai Ruzsa fölött üldözőbe vette, majd lelőtte repülőjüket egy német vadászgép. Mindannyian szörnyethaltak, ma a solymári brit katonai temetőben nyugszanak.

lengyel
Fotó: torokjanosphoto.hu

Ma visszagondolunk hét fiatalra, aki a hazájától, Lengyelországtól távol halt hősi halált. Erre emlékezünk most mindannyian itt, az égbetörő bronzrepülőnél. Közösen tisztelgünk a lengyel hős pilóták előtt, ahol szimbolikusan olyan bátorságról, áldozatról, kitartó harcról is megemlékezünk, amellyel a lengyelek a II. világháború összes frontján hazájuk szabadságáért küzdöttek. Az emlékmű legyen figyelmeztető helyszín mindannyiunk számára, hogy a béke, a szeretet, az egymás megbecsülése mennyire fontos

 – mondta megemlékező ünnepi beszédében Gyuris-Vetró Klára, a ruzsai képviselő-testület tagja.

Fotó: Török János

Hozzátette, az emlékművel elkezdődik valami, ami a múltnak szól. 

Az emlékezés helyszínén adózhatunk tiszteletünkkel mindazoknak, akik hősi cselekedetet tettek. A katona halála, aki hazája védelmében, annak boldogulásáért áldozza fel életét, különleges jelentőséggel bír az utókor számára. Fontos ráruházni gyermekeinkre a kötelességtudatot, amely arra sarkallja őket, hogy ápolják és éltessék a hősi halottak emlékét, hiszen az egyéni emlékezetből tevődik össze a kollektív emlékezet

 – fogalmazott a képviselő. 

lengyel
Fotó: Török János

Nagy kihívás volt

Lengyelek és magyarok összefogásának eredményeként 2012. szeptember 28-án nagyszabású ünnepség keretében, katonai tiszteletadás mellett leplezték le Ruzsán a köztéri szobrot, hogy így róják le kegyeletüket a hősök emléke előtt. A Szegeden élő alkotó, Brzózka Marek szobrászművész korábban így nyilatkozott alkotásáról: Nagy kihívás volt, de végül megszületett ez az égbetörő bronzrepülő, amely keresztformát idéz a kétméteres fesztávolságával. Az emlékmű 3,3 méter magas, a neveket égetett agyagba írtam, a piros-fehér sakktábla motívum a lengyel légierő felségjelzésére emlékeztet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában