Nem volt kísérő, így a falugondnoki busz nem vihette az új ovikba a gyerekeket szeptember 2-án

2024.09.03. 08:50

Ambrózfalva óvodásai hoppon maradtak a nevelési év elején

Nem ment simán az ambrózi óvodások nevelési évének kezdete. Néhány hete derült ki, hogy az óvoda szeptembertől ideiglenesen bezár, a szülők a gyerekeket a környék településeire íratták át. Ambrózfalva önkormányzata gondoskodott volna az utaztatásukról, csakhogy nem volt a sofőr mellé megfelelő végzettséggel rendelkező gyermekkísérő. Így első nap csak azok a gyermekek mentek óvodába, akiket el tudtak vinni a szüleik autóval.

Kovács Erika

A szülők csak néhány hete értesültek Ambrózfalva óvodájának bezárásáról. Nagyon elkeseredtek, ha hamarabb kapnak tájékoztatást, aláírást és pénzt gyűjtöttek volna az intézmény megmaradásáért. Most az utaztatási problémák verték ki a biztosítékot. Nem megy simán. Fotó: Kovács Erika

Mint megírtuk, Ambrózfalva nagy bajban van. A település számlájáról Csanádalbertihez vándorolt több mint 40 millió forint. A pénz nincs meg, mindkét település a csőd szélén táncol.

Ambrózfalva tartozik az óvodatársulásnak

Ambrózfalva nagyobb bajban van. A szociális ellátóközpontot felújító vállalkozást sem tudták kifizetni és az óvodájukat is be kellett zárni. Az alacsony gyermeklétszám miatt kevés normatívát kaptak, amihez gyermekenként évi 7-800 ezer forintot kellett hozzátennie az önkormányzatnak. Még a tavalyi „pótlásból” is tartoznak a pitvarosi óvodatársulásnak, idén pedig semmit sem fizettek, amit már nem tudott tovább finanszírozni a társulás. A hivatalos közlés szerint ideiglenesen zárt be az óvoda, de ennek az az oka, hogy a korábban elnyert pályázati források miatt fenntartási kötelezettsége van az önkormányzatnak.

Az elbocsátott dajka néni segít

Az ambrózfalvi óvodásokat Tótkomlósra, Nagyérre, Pitvarosra és Csanádalbertire íratták be a szülők

Az ambrózfalvi önkormányzat pedig vállalta a gyermekek óvodába vitelét, hazahozását. 

De ez, az első nap nem ment simán.

Nem minden gyermek ment szeptember 2-án reggel óvodába, mert nincs a sofőr mellett kísérő, akinek a jelenléte szükséges a gyermekek szállításakor. Keddtől, ha minden igaz, a dadus néni, akit egyébként éppen pénteken, az utolsó augusztusi munkanapon rúgtak ki az óvoda bezárása miatt, a szabadidejében, ingyen és bérmentve kíséri majd az óvodásokat – tudtuk meg a lapunkat értesítő szülőktől, akiket nagyon felháborított az eset. Már hetek óta eldőlt, hogy bezár az óvoda, az önkormányzatnak gondoskodnia kellett volna a kísérőről.

Az óvoda dolgozói felmentési idejüket töltik

Felhívtuk Dorotovicsné Gulyás Juditot, Ambrózfalva polgármesterét, aki azzal hárította el a megkeresésünket, hogy az óvodai ügyekben az óvodatársulás vezetője nyilatkozhat. Radó Tibor Pitvaros polgármestere, az óvodatársulás vezetője azt mondta ez igaz, csakhogy a gyermekek utaztatása nem a társulásra tartozik, az a település belügye. 

Az ambrózi óvodával kapcsolatban viszont azt elárulta, hogy a gyermekintézmény dolgozói, két óvónő és a dajka, jelenleg a felmentési idejüket töltik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában