Helyi közélet

2024.09.02. 16:49

A kormányhivatal előtt tartották meg a Wesley tanévnyitóját – GALÉRIA

Hiába kérik, nem veszik fel a speciális nevelési igényű gyerekeket a kijelölt iskolák – ezt tapasztalják azok a Wesley-s szülők, akik most próbálnak új iskolát keresni a gyermeküknek. Bár az intézményt múlt hét pénteken törölték a nyilvántartásból, hétfőn megtartották a tanévnyitót – a kormányhivatal előtt. A főispánnak petíciót is írtak.

Timár Kriszta

A kormányhivatal előtt tartották meg a Wesley tanévnyitóját, petíciót is átadtak.

Fotó: Karnok Csaba

A kormányhivatal előtt tartották meg hétfőn a Wesley-iskola tanévnyitóját. Mint megírtuk, az intézmény vezetését a múlt hét pénteken értesítették, hogy az iskolát törölték a magán- vagy egyházi fenntartású közoktatási intézmények nyilvántartásából. A kormányhivatal a döntést azzal indokolta, hogy csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése.

A Wesley a kormányhivatal előtt tartotta tanévnyitóját
Fotó: Karnok Csaba

Mivel az Osztrovszky utcai épületben már nem kezdődhetett meg az oktatás, a szülők és a gyerekek a döntést hozó kormányhivatal előtt tartották meg a tervezett ünnepséget. A gyerekek által szavalt versek a tanévkezdés izgalmáról, az újdonság várásáról szóltak – érezhetően még úgy állt össze a program, hogy senkiben fel sem merült, hogy ezen a napon azt sem tudják majd, hol tanulnak majd ebben az évben. Néhány gyermek viszont táblát tartott a kezében „A Wesleyben akarunk tanulni", illetve „A Wesley az iskolánk" feliratokkal.

Szerbiából költöztünk ide Szegedre a két gyermekünkkel. Feladtuk ezért az egész életünket 

– sírta el magát Szilágyi Emese, akit arról kérdeztünk, hogyan érintette ez a hirtelen döntés. Mint mesélte, kislánya, Anna most kezdi az első osztályt. 

Autizmussal és ADHD-vel is diagnosztizálták, Szerbiában pedig csak szerb iskolában kapna megfelelő oktatást, de ő nem beszéli azt a nyelvet. Hogy ezek után hol fog tanulni, el sem tudjuk képzelni 

– mondta az édesanya, akinek jelenleg munkája sincs, férje pedig Szerbiába ingázik át minden nap – ekkora áldozatot hoztak a Wesley-ért, amiben csak bízni tudnak, hogy végül nem szűnik meg.

A tanévnyitón beszédet mondott ifjabb Iványi Gábor, aki felfoghatatlannak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy munkanappal a tanítás megkezdése előtt határoztak a Wesley törléséről. 

Szegeden a ságvárizmus gondolata már létezi, mostmár van wesleyalizmusa is. Ennek lényege pedig, hogy a kicsit nem eldobja, a gyengét nem félrelöki, a magot pedig nem leköpi, mert látja benne a leendő fa árnyékát. Mi már túlnőttünk a falakon, az iskola ügye már a város ügye, sőt országos ügy 

– jelentette ki.

Tóth Éva igazgató a történteket rossz álomnak nevezte, vagy egy mesének, ahol meg kell küzdeni a gonosszal a jóért. 

Az igazság azonban mindig győz a mesékben 

– emlékeztetett. Lapunknak egyébként elmondta, a jelenlegi helyzet az, hogy a szülők jórésze elutasítást kap, amikor a kijelölt vagy körzetes iskoláknál próbálkoznak felvetetni gyermeküket. 

Ezek a gyerekek a fogadó osztályt is veszélyeztetik egy hagyományos iskolában. Például egy autista, ha megijed a hangos zenétől az énekórán, a viselkedése tönkreteszi az egész csoport munkáját, ráadásul nincs is, aki szakszerűen meg tudná nyugtatni. Éppen ezért ez nemcsak a mi ügyünk. Nincs annyi gyógypedagógus a városban, hogy minden SNI-s gyerek megkapja a szükséges fejlesztést, nálunk viszont ez adott volt. Ennek köszönhetően a lemaradásukat be tudták hozni és aztán integrálni lehetett őket a társadalomba, hiszen az intellektusuk egyébként normális. Ha azonban nem kapnak segítséget, elvesznek 

– fogalmazott az intézményvezető.

Az iskolának egyébként az igazgatónő állítása szerint jelenleg 7 millió forint közüzemi és 47 millió forint NAV tartozása van, melyet Tóth Éva szerint rendezni is tudnának, ha a strasbourgi bíróság megítélné számukra azt az összeget, amit az állam visszatart. A Salgó László főispánnak írt petíciójukban ezért azt kérték, hogy bírálják felül a döntésüket, hiszen az iskolában egyébként a gyerekek neveléséhez minden körülmény biztosított. A levelet a főispán nem jött le személyesen átvenni, azt a portásnak tudták átadni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában