Helyi közélet

2024.08.29. 08:30

Vidra mentőhellyel bővül a szentesi vadvédelmi alapítvány

Egy sokat szenvedett kölyök vidra, Szilveszter emlékére avatnak majd új gondozó és kifutó helyet a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványnál. Az ország eddig egyetlen vidraparkja szaktanácsokkal segíti a helyi csapatot.

Tábori Szilvia

Nem volt esélyük, hogy megmentsék azt a másfél-két hónapos kölyök vidrát, aki egy törölközőbe csavarva érkezett meg a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványhoz még tavaly télen. A keservesen síró állat mindössze fél percet élt a szakemberek kezeiben, utána feladta az akkor már vélhetően napok óta tartó küzdelmét. A Szilveszternek keresztelt vadállat emlékére vidra mentőhellyel bővül a központ. A 06 30 633-2900-as vadmentő diszpécser vonalon bejelentve már tudják is fogadni az elesett vidrákat. 

Fontos lehetőség és feladat egyben, hogy Szentesen is fogadni tudják a mentett vidrákat.
Fontos lehetőség és feladat egyben, hogy Szentesen is fogadni tudják a mentett vidrákat. Fotó: Czímer Tamás / MW

Vidra a lakókocsiban

Nagy Tímea, a központ vezetője Szilveszter szomorú története kapcsán lapunknak arról mesélt: tudomásuk szerint két napot egy lakókocsiban töltött a vidra azokkal, akik megtalálták, majd miután nem evett és nem ivott, egy teljes éjszakára kitették a szabadba a decemberi mínuszokban. Az ötödik napon adták át az állatmentőknek, akik már nem tudtak segíteni rajta. Minden állat elvesztése megrázza őket, ám a kölyök vidra értelmetlen halála méginkább megviselte a csapatot. Nagy Tímea nem győzte hangsúlyozni, hogy a sérült, talált állatok mentéséhez a jó szándék roppant kevés, megfelelő tapasztalat és tudás nélkül csak a szenvedésüket hosszabbítják meg. Hiába próbálták megrágott hallal etetni az alig néhány hónapos vadállatot, koránál fogva esélytelen volt, hogy elfogadja. A legelső és legfontosabb feladat ilyenkor, hogy hozzáértőktől lehetőleg azonnal segítséget kérjenek.

Petesmalmi segítség Szentesnek

A szentesi vidra mentőhely kialakítását az országosan egyedülálló Petesmalmi Vidrapark vezetője, Balogh Márta segíti szaktanácsadással. A Belső-somogyi területen számos fiatal, sérült vidrát is gondoznak, a nem visszatelepíthető példányok pedig a park lakói maradnak. Nagy Tímea szerint fontos lehetőség és feladat egyben, hogy a lábodi mentőhely mellett az ország ezen felén is fogadhassanak vidrákat. A legfőbb cél persze az, hogy megfelelő gondozással felkészítsék őket a visszatérésre természetes élőhelyükre. A központ vezetője azt is elmondta: a legtöbbször azért maradnak magukra a kölyök vidrák, mert megzavarják őket, miközben az anya éppen átköltözteti a családot.

A kölyök vidrák jövője

Ehhez a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány területén egy különálló kórtermi részt már kialakítottak, és novemberig elkészülhet az elkerített udvari gondozóhely. Ehhez két hét múlva megérkezik az anyag, annak megvásárlásához kérnek most segítséget. Nagy Tímea szerint az egyéb röpdékhez és kifutókhoz képest jóval bonyolultabb feladat a vidranevelde kialakítása. Ügyelni kell például arra, hogy az állat milyen mélyen tud leásni a földbe. A szentesi állatmentő csapatnak ebben ugyancsak sokat segít a Petesmalmi Vidrapark vezetője. A szentesi állatmentő központ közösségi oldalán részletesen beszámol mindennapjaikról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában